Bogat program manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024”


shadow

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti“ trajat će do novembra i ponudit će bogat program širom Bosne i Hercegovine, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Konferencija je održana u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Sarajevo, a ovom prilikom su se obratili Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović, generalni sekretar Organizacionog odbora manifestacije Mirsad Delalić, i direktor Memorijalnog centra i potpredsjednik Organizacionog odbora Ahmed Kulanić.

Oni su govorili o programu ove manifestacije, planiranim aktivnostima i ciljevima koji se žele postići.

„Kultura sjećanja treba da bude tokom čitave godine. Ovom manifestacijom se sjećamo ličnosti i događaja koji su obilježili period agresije na našu domovinu. Manifestacija će biti održana na prostoru cijele domovine. Jedan od najvažnijih događaja je planiran 5. juna – svečana akademija, na platou Memorijalnog centra, kada trebamo da pokažemo koliko nam je stalo do kulture sjećanja.

Također, važno je spomenuti centralni program koji će biti održan 2. augusta na platou Igmanske džamije“, kazao je Osmanović.

Direktor Kulanić ukazao je na značaj ove manifestacije, te uputio poziv građanima da podrže sve planirane aktivnosti.

„Manifestacija nastavlja svoj put, odvija se na na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Važno je da ove projekte omasovimo, da budu posjećeni, da na taj način njeguje kultura sjećanja. Memorijalna kultura je živa u onoj mjeri u kojoj je prisutna među građanima, i u mjeri u kojoj je prenosimo mlađim generacijama. Zbog toga je važno da u što većem broju uključimo naše najmlađe sugrađane, kako bismo prenijeli ljubav i osjećaj patriotizma. To je suština svega onog što Memorijalni centar ima u svojoj misiji“, izjavio je Kulanić.

Ovom tradicionalnom manifestacijom obuhvaćen je niz kulturnih, historijskih i naučnih i vjerskih aktivnosti.

„Ove godine manifestacija je pod sloganom ‘Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti’, stoga je program obiman, i odvija se na prostoru više gradova, kako u FBiH, tako i u manjem entitetu. Manifestacija je već počela, obilježavanjem Dana nezavisnosti, kada smo imali akademiju u Janju. U ovom mjesecu već u Ahmićima imamo obilježavanje godišnjice masakra. Manifestacija će završiti na Dan državnosti, kada će biti održana svečana akademija. Program će biti dostupan javnosti, i građane pozivamo da prisustvuju aktivnostima“, kazao je generalni sekretar Delalić.

Kako je najavljeno, vjerski program na platou Igmanske džamije – mevlud, zikr i tevhid, bit će održan 1. augusta, dok će tradicionalni program „Dova za domovinu“ biti održan na platou Igmanske džamije dan kasnije, u petak 2. augusta.

„Vjerske aktivnosti su i ove godine ostale iste. Nadamo se da se vraćamo broju od oko 10.000 prisutnih na platou Igmanske džamije, jer je 2019. godine godine bilo 9.000 prisutnih. Mi ćemo 1. augusta poslije ikindija-namaza biti na Igmanu, a program počinje s akšam-namazom. Poslije akšama imamo mevlud, tevhid i zikr. Učestvovat će se istaknuti učači. Zatim, 2. augusta je centralni program manifestacije. Počet će polaganjem cvijeća, a program na platou džamije počinje u 12.00 sati. Nadamo se da će reisul-ulema biti hatib na džuma-namazom, a zatim će neko iz manjeg entiteta proučiti dovu. I ove godine će djeca, članovi Mreže mladih, ponijeti ratne zastave, sa tekbirima, šaljući poruku da one imaju svoj put, a da mi ideju odbrane domovine prenosimo na mlađe. Poručujemo da želimo slobodnu i sigurnu domovinu za sebe i sve koji je vole“, poručio je glavni imam Hadžić.

Između ostalog, u okviru manifestacije planirano je izvođenje i Poeme o bosanskom bijelom šehidu, sjećanje na heroje odbrane Bosne i Hercegovine, promocije knjiga, filmova, izložbe, međunarodna konferencija i drugi sadržaji.

Kroz „Odbranu Bosne i Hercegovine – Igman“ podsjeća se značaja Igmana, ali i svakog pedlja na kojem su se vodile bitke za slobodu i Bosnu i Hercegovinu. Također, radi se na uspostavljanju i očuvanju kulture sjećanja i pamćenja, posebno kod mlađih naraštaja, kojima se prenosi poruka kako se voli domovina.

Author

admin