Muftija Fazlović u Vlasenici – Na našim šehitlucima uzimamo pouku


shadow

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović danas je izjavio da iz svakog dolaska na šehitluke treba uzeti pouku.

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu s područja Vlasenice, koju je predvodio muftija Fazlović.

„I ove godine započinjemo s obavljanjem kolektivnih dženaza, ovdje u Vlasenici. Ovo je 20. dženaza koju obavljamo ubijenim Bošnjacima Vlasenice. Na naša bosanska mezarja, bosanske šehitluke, dolazimo sa skrušenošću, radi ibadeta, s velikim poštovanjem prema našim šehidima, i s njih odlazimo s velikom poukom. Znamo i vjerujemo da su šehidi na visokom i časnom mjestu kod svog Gospodara“, kazao je muftija obraćajući se prisutnim na dženazi.

Muftija je poručio da „svi imamo dug prema šehidima i njihovim porodicama“.

„Ovdje smo radi dženaze i dove. Učimo dovu za sve naše šehide. To je naše opredjeljenje, i to ćemo trajno činiti. Znamo da je u Vlasenici u teškim zločinima, a potom i u genocidu, ubijeno više od 2.500 Bošnjaka, među njima je svako 10. dijete žrtva zločina i genocida, više od 150 najstarijih osoba je ubijeno. Još 700 šehida nije pronađeno. Kada govorimo o pouci, ona je najprije za nas važna. To znači da ćemo čvrsto čuvati i braniti vrijednosti za koje su šehidi dali svoj život. Oni su otišli Gospodaru boreći se u pravednoj borbi, da zašitite živote nevinih, dom i domovinu, dini-islam, čast i slobodu, slobodu za sve ljude. Među njima je mnogo nedužno ubijenih. Dokaz su ubijena djeca i maloljetne osobe, starci, u velikom broju. Pouku trebaju uzeti svi ljudi, kao i oni u ime kojih je onih genocid počinjen“, naglasio je muftija.

Svako okupljanje na šehitlucima jeste jasan poziv svima njima da priznaju zločin koji je počinjen, akcentirao je muftija.

„Naš poziv s ovog mjesta je uvijek također upućen institucijama naše zemlje, da obave svoju dužnost naspram nevino ubijenih, stradalih od zločina i genocida. Danas obavljamo dženazu, nakon toliko decenija, ovom našem bratu, a čeka nas još mnogo braće i sestara da bar obavimo vjerski i civilizacijski čin, da im klanjam dženazu i da ih ukopamo. Nema tog zločinca koji bi trebao da se zaštiti od pravde, to je uloga naših institucija, u našoj zemlji, ali in međunarodnih institucija. Zato je važno da smo danas, u ovolikom broju, na ovom mjestu, da obavimo ibadet, da Njemu okrenemo lice, da proučimo Fatihu, dovu i uzmemo pouku“, zaključio je muftija Fazlović.

Author

admin