Ljevaković: Šehidi nam u amanet ostavili brigu o domovini, narodu, našem zajedništvu


shadow

Povodom Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, danas je na Šehidskom mezraju Kovači u Sarajevu organizirana centralna svečanost i prigodan vjerski program.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je zamjenik reisu-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i brojne druge delegacije.

Kako je kazao zamjenik reisul-uleme, danas smo se okupili na Šehidskom mezarju Kovači, ali i šehidskim mezarjima širom domovine, da iskažemo duboko poštovanje prema svim našim šehidima i njihovoj žrtvi.

„Šehidi su ‘opće dobro’, oni pripadaju svima nama i mi ih u ovom danu posjećujemo u ime svih drugih i prenosimo selame. Zbog toga su ovi trenuci za nas posebni i ispunjeni snažnim emocijama. Savki put iznova prilikom ove posjete osjećamo prisutnost šehida, baš kao što i oni osjećaju našu. Kur’an kaže da su oni živi, radosni i lijepo opskrbljeni kod Gospodara“, kazao je on.

Dodao je da „upravo ovdje, kraj njihovih kaburova, kao da slušamo njihovu poruku: Da bi se živjelo časno, i opstalo na svome ognjištu i rodnoj grudi, mora se pokazati spremnost na žrtvu, spremnost da se žrtvuju i najveća dobra.“

„Šehidi su jedna od četiri odabrane skupine vjernika. Kur’anm nam poručuje da će svako ko se bude pokoravao Allahu u Njegovom poslaniku biti u tom odabranom društvu i s njim dijeliti radost i ugodnost ahiretskog ambijenta. No, mi s njima, makar i povremeno, želimo biti i na ovom svjetu. Svaki takav susret za nas je nova inspiracija i jedinstven doživljaj. Nećemo ih zaboraviti i nećemo se prestati boriti za ono za što su oni dali živote. I pobijedit ćemo, ako Bog da, ako budemo iskreni i jedinstveni i ako se budemo borili kako treba, ma koliko dugo ta borba trajala“, akcentirao je zamjenik reisul-uleme.

On je poručio da su nam šehidi u amanet ostavili brigu o domovini, narodu, našem zajedništvu, vrijednostima za koje su se borili i žrtvovali.

„Njihova žrtva nikada nije uzaludna, jer im je Svevišnji obećao visoke stepene u društvu odabranika: vjerovjesnika, iskrenih i čestitih vjernuka, ali naš trud može biti beskoristan ukoliko iznevjerimo njihov amanet. Sve to budemo njegovali sjećanje na šehide i njihov amanet, sve dok to sjećanje bude živo u našoj pojedinačnoj i kolektivnoj memoriji i mi ćemo biti živi i kadri da odbranimo domovinu, očuvamo mir i osiguramo prosperitetnu budućnost za sve njene narode i građane“, zaključio je on.

Na Šehidskom mezarju Kovači obratio se i Almin Škrijelj, u ime porodica šehida

„I ove godine, kao i prethodnih, na ovom svetom mjestu kako bismo se sjetili svih naših šehida, u nadi da naš današnji dolazak i obilazak nije samo ritual i ceremonija kojoj prisustvujemo, nego da će ova posjeta uticati na nas i naša razmišljanja, da razmislimo šta znači izgubiti nekog bliskog i nastaviti živjeti dalje“, kazao je, između ostalog, on.

Nakon posjete Šehidskom mezarju Kovači, uslijedilo je učenje hatma-dove šehidima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu. (

Author

admin