Muftija Fazlović: Šehitluci genocida u Srebrenici putokaz i poruka novim generacijama


shadow

Šehitluci genocida u Srebrenici, i sva naša šehidska mezarja, treba da zauvijek ostanu svjedočanstvo o borbi našeg naroda za slobodu i dostojanstvo, treba da ostanu putokaz i poruka novim generacijama o nužnosti brige za sudbinu vlastite domovine, izjavio je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

U razgovoru za Agenciju MINA povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i obavljanja kolektivne dženaze, muftija Fazlović je podsjetio da šehitluci u Bosni i Hercegovini nastaju stoljećima, jer su mnogi šehidi u minulim vremenima svojim životima branili i čuvali ovu zemlju i njene vrijednosti.

„U odbrani od agresije na našu domovinu i genocida nad muslimanima Bošnjacima, svoje živote su dali brojni šehidi našeg vremena, a širom ove zemlje ponikli su novi šehitluci. Zbog posebne časti i hurmeta koji se u islamskom učenju pridaju šehidima, u našem narodu je prema njima sačuvano posebno poštovanje“, kazao je on.

Ocijenio je da svijest o velikoj, jedinstvenoj žrtvi bosanskih šehida, Bošnjaci danas odgovorno potvrđuju odnosom prema svim svojim šehitlucima.

„Na šehitluke dolazimo sa skrušenošću i dovom Gospodaru svjetova, ali i radi ibreta koji uzimamo iz njihovog djela kao zaloga i garancije našeg opstanka. Tako jačamo vlastitu duhovnost i samopouzdanje“, izjavio je muftija.

Muftija Fazlović više puta je poručio da je „budućnost Srebrenice budućnost Bosne i Hercegovine i budućnost našeg naroda“. Pojasnio je jesmo li posvijestili ovaj imperativ koji je ispred svih nas.

„Cijeli svijet ima dug prema Srebrenici jer nije spriječen genocid nad bošnjačkim stanovnicima ovog grada, uključujući i mnoge druge Bošnjake Podrinja koji su u njemu, kao zaštićenoj zoni UN-a, potražili utočište od agresije. Dok se u većini zemalja svijeta probudila savjest i prihvatila odgovornost za najteži zločina počinjen u Srebrenici, to se nije dogodilo kod onih u ime čije su vojska i policija RS počinile genocid. A to onda znači da međunarodna zajednica nužno mora nastaviti svoje djelovanje kako bi se u potpunosti ispunio dug prema Srebrenici“, smatra muftija Fazlović.

Kazao je da je moguće govoriti o sigurnosti i budućem razvoju države Bosne i Hercegovine samo ukoliko se jasno i potpuno otkloni svaka prijetnja za budućnost Bošnjaka nakon što su preživjeli genocid u Srebrenici.

„Ovo je istina koje najdublje mora biti svjestan svaki Bošnjak, a posebno oni koji nose najveću odgovornost u politici i u vlasti ove zemlje. Nikome od njih nije dopušteno da odlaže i u bilo čemu zanemari svoju odgovornost i dužnost prema Srebrenici. Bilo da je riječ o izravnom efikasnom djelovanju domaćih institucija, ili o djelovanju prema međunarodnim subjektima koji imaju i pravnu i moralnu odgovornost za Srebrenicu“, akcentirao je muftija.

Ovu godišnjicu obilježavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici dočekujemo sa usvojenom Rezolucijom, ali isto tako i u atmosferi nemilih događaja i zabrinjavajuće retorike. Muftija Fazlović je za Agenciju MINA govorio i o tome kakav treba da bude odgovor na situaciju u kojoj se nalazimo.

„Rezolucija o genocidu u Srebrenici nesumnjivo je važan civilizacijski čin i njome se konačno utvrđuje Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Rezolucija je prije svega važna za žrtve genocida, a onda i za sve Bošnjake koji strpljivo i s mnogo poteškoća obnavljaju i grade svoj život u Srebrenici i u svakoj drugoj sredini povratka. Usvajanjem ove rezolucije sada je uvećana nada da čovječanstvo ima snage da se čvrsto uhvati za uže zajedničkog dobra. Da se danas, i u budućnosti, izbori protiv ljudskog zlodjela i smutnje“, naglasio je on.

Dodao je da je Rezolucijom o genocidu u Srebrenici jasno potvrđena podrška Ujedinjenih nacija državi Bosni i Hercegovini i svim ljudima opredijeljenim za mir, međusobno poštovanje i saradnju.

“Na ovom putu ćemo ubuduće biti snažniji, bez obzira što još uvijek nije kod svih uslijedilo priznanje genocida u Srebrenici i što se zbog odgovornosti za ovaj zločin ne pokazuje težnja prema kajanju i katarzi. Iako se često mogu čuti atakovanja na temelje ove zemlje, većina njezinih stanovnika je odlučna da čuva svoju domovinu i gradi zajedničke društvene vrijednosti. To je naše najveće pravo i naša najveća obaveza. S već pokazanim dostojanstvom Bošnjaci će, zajedno sa svim plemenitim ljudima, obilježiti i ovu godišnjicu genocida i skrušeno pred Licem Uzvišenog Boga obaviti dženazu šehidima na musalli u Potočarima. Važan je osjećaj da to ove godine činimo u danu koji je proglašen Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici“, istaknuo je on.

Iako je usvojena Rezolucija, borba za istinu i pravdu ne prestaje, ukazao je muftija.

„Čovjek zasigurno ima najdublju potrebu da se ispuni istina i pravda. A to iskonsko u nama jače je od svakog bola i tuge. Potreba za istinom i pravdom na koncu neminovno pobjeđuje laž i nepravdu. Zar u našem vremenu majke Srebrenice nisu veličanstven primjer borbe i pobjede istine i pravde? Za sve nas u Bosni, ali i planetarno. Majke bosanskih šehida su jasno i snažno posvjedočile poruke Gospodara svjetova. Istina i pravda su temelji za postojanje i opstanak svijeta. Zato su zasigurno na pravom putu oni koji vjerno svjedoče istinu i nikad ne odustaju od principa pravde“, izjavio je on.

S ozbirom na to da je ove godine organiziran 20. Marš mira, muftija Fazlović govorio je i o tome koliko je to važno, jer je Marš mira svojevrstan simbol i poruka. Kako je ocijenio, uz dženazu šehidima i komemoraciju, Marš mira je posebno važno svjedočenje u obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

„Sudionici ove dostojanstvene povorke na sve strane šalju poruku kolika je važnost mira i koliko je važno biti svjedok na putu istine o ljudskom zlodjelu genocida kako se ono ne bi ponovilo i kako bi se ispunila pravda i mir trajno osigurao. Više hiljada učesnika Marša mira, u kojem sudjeluje mnogo mladih ljudi, i ove godine najodlučnije i najsnažnije pružaju podršku i utjehu majkama Srebrenice i svim porodicama stradalih u genocidu i drugim zločinima u ovoj zemlji. Njihov put mira i opominjući poziv koji ovim svojim činom upućuju još je važniji u vremenu kada se pred očima svih nas čine najteži zločini i ubijaju djeca, stari i žene u Palestini i u nekim drugim dijelovima svijeta. Svi sudionici Marša mira zaslužuju naše veliko poštovanje i zahvalnost“, poručio je u razgovoru za Agenciju MINA muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Author

admin