Muftijstvo mostarsko pozvalo gradonačelnika Kordića da odgovori na njihov legitimni zahtjev


shadow

Muftijstvo mostarsko danas je pozvalo gradonačelnika Mostara Maria Kordića da, umjesto nepotrebne politizacije, u skladu sa zakonskim rokovima odgovori na legitimni zahtjev Islamske zajednice za izdavanje dozvole za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana” na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića vakufa.

Muftijstvo mostarsko, kako je navelo u saopćenju za javnost, primorano je da još jednom, ovaj put u mubarek ramazanu i uoči Bajrama, javnost ponovo, po ko zna koji put, upozna sa stvarnim činjenicama, jer je gradonačelnik Kordić u javnost još jednom putem lokalnih medija iznio neistinite tvrdnje, optuživši, ničim izazvan, ponovo Islamsku zajednicu za dizanje tenzija u ovom gradu.

„S obzirom na to da je isteklo mjesec dana od zvaničnog, po zakonskoj proceduri upućenog zahtjeva za izdavanje dozvole za izgradnju Interkulturnog centra ‘Mevlana’ na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića vakufa, od gradonačelnika Grada Mostara, umjesto nepotrebne politizacije legitimnog zahtjeva, očekujemo da odgovori u skladu sa zakonskim normama. Na ovaj način gradonačelnik Grada Mostara najbolje bi legitimirao sebe kao personu koja radi u interesu svih vjerskih zajednica i naroda“, kaže se u saopćenju.

Muftijstvo dodaje da su njihova nastojanja da legitimni zahtjev Islamske zajednice za uvođenjem u posjed na mjestu Lakišića vakufa u centru grada pokušaju civilizacijski iskomunicirati s gradonačelnikom ostala bez uspjeha, na veliku žalost i razočarenje, te da su energiju usmjerili u traženje pravde na drugim državnim i svjetskim adresama, uz podršku međunarodnih prijatelja.

Dodaje se kako su Islamska zajednica i muslimanska javnost sa zaprepaštenjem i nevjericom slušala gradonačelnika Grada Mostara kako se on tobože trudio da smiri tenzije koje je prouzrokovalo postavljanje jednog bilborda kojim se najavljuje projekat koji ima plemeniti interkulturni značaj za cijeli Mostar i regiju.

„Samo oni ljudi koji žele ostati živjeti u prošlosti i čvrstim podjelama na odijeljene etnonacionalne entitete mogu biti protiv ovakvog projekta“, poručili su iz Muftijstva.

Također su ocijenili i da način na koji su po nalogu gradonačelnika njegovi medijski savjetnici “obradili” temu legitimnog zahtjeva za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana” zasigurno ostaje kao primjer huškačke propagande, necivilizacijskog i nečuvenog komuniciranja s javnošću koje ostaje kao crna mrlja u novijoj historiji Mostara.

“Doista je degutantno i stvar je neznanja i opće neinformiranosti spočitavati to što je Islamskoj zajednici vraćena njena vakufska imovina, koju je ondašnji komunistički režim do posljednje čestice oduzeo, a agresorske vojske spržile do u temelj“, kaže se u saopćenju.

Muftijstvo je podsjetilo gradonačelnika Kordića da je Islamska zajednica 20. aprila 2004. godine, prije dvadeset godina, pokrenula inicijativu prema svim vjerskim zajednicama u Gradu Mostaru da zajednički nastupe i traže povrat nepravedno oduzete imovine, a koja je slobodna, poput gradskog građevinskog zemljišta koje nije privedeno namjeni.

Uz Islamsku zajednicu, samo je Jevrejska opština Mostar potpisala tu inicijativu.

„Mi smo živjeli u uvjerenju da će doktor Mario Kordić, kao ljekar po profesiji i humanista, sa iskustvom života u zapadnom demokratskom svijetu, svesrdno razumjeti i podržati ovaj kapitalni projekat za multietnički Grad Mostar po kojem bi se mogao upisati u njegovu modernu historiju. Cijenimo da za to još ima nade, a na gradonačelniku je da to djelima pokaže, a ne samo praznom retorikom uvjeravanja da sve u Mostaru ide ‘k’o med i mlijeko’“, navodi se u saopćenju.

Author

admin