“Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”: Plaketa za najistaknutije vakife dodijeljena braći Šuvalija iz Foče


shadow

Na svečanosti otvorenja tradicionalne manifestacije „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“, koju organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini, danas je uručena Plaketa najistaknutijim vakifima u 2023. godini – braći Fadilu i Fahrudinu Šuvalija.

Plaketu su uručili reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.

Svake godine, među brojnim vakifima, istaknu se oni koji su izdvojili značajan, ili u određenim situacijama i cjelokupan iznos svoje imovine, materijalnih koristi, u svrhu trajnog dobra.

Da je vakuf kao institucija utemeljen kao vrijednost u cjelokupnim porodicama, u našim brojnim generacijama, svjedoči i primjer najistaknutijih vakifa za 2023. godinu. Braća Fadil i Fahrudin Šuvalija, porijeklom iz Foče, uvakufili su čak 18 zemljišnih parcela po sljedećim kulturama: šume, livade, voćnjaci, njive, kuću i zgradu, dvorište i garažu u ukupnoj površini od 181.916,00 m2, te tri stana u Foči i stan na Ilidži u Sarajevu, od čega samo vrijednost nekretnina iznosi skoro 600.000 KM.

„Posebno se zahvaljujem reisul-ulemi Kavazoviću i direktoru Zajimoviću, uz želje da idalje uspješno vode poslove. Zahvaljujem se i muftiji goraždanskom Remzija-ef. Pitiću i glavnom fočanskom imamu Miralem-ef. Hodžiću koji su nam pomogli da naum provedemo u djelo. Nadamo se da će biti na korist drugima. Hvala Bogu da postoji Vakufska direkcija koja se brine o vakufima, koji su na korist muslimanima Bosne i Hercegovine. Molimo Boga da primi naš skromni doprinos“, poručio je Fahrudin Šuvalija.
Svi ovi vakufi, svojom prirodom namjene, će u mnogome olakšati budući rad Medžlisa Islamske zajednice Foča, te će ekonomski osnažiti i stvoriti bolje prilike za Bošnjake na ovim prostorima, ali i šire.

Author

admin