Povratnički džemat Turski Lužani: Održan zajednički iftar i mevludski program


shadow

U povratničkom džematu Turski Lužani, Medžlis Islamske zajednice Derventa, večeras je organiziran iftar, koji je okupio veliki broj vjernika.

Glavi imam Medžlisa Derventa Muris-ef. Abdurahmanović naglasio je da tradicionalno, u svim džematima, tokom ramazana organizuju slične programe, s ciljem jačanja zajedništva.

„Naše džamije na mevludima i drugim programima koje organizujemo budu prepune, što nas raduje. Jako nam je značajno da večeras imamo i goste. Ono što je važno naglasiti ovom prilikom jeset značaj Islamske zajednice za naše ljude ovdje. Islamska zajednica je njima sve. Medžlis, džemat, džamija, imam, čitava Islamska zajednica, ovim ljudima ovdje znači sve. Jedina je institucija, gdje se mogu i obratiti, tako da je džamija, Medžlis, mjesto gdje naš narod ima utjehu, nadu“, kazao je efendija Abdurahmanović.

Džematski imam Mersudin-ef. Memiš ukazao je na značaj ovakvih događaja za džemat i džematlije.

„Naš džemat je u suštini mali, ali je veliki. Organizacijski sve aktivnosti iznosimo na najbolji mogući način. Ove godine, hvala Bogu, odziv džematlija je veći na sve ramazanske aktivnosti. Iako nas nema dosta, neki su preselili na bolji svijet, neki su se odselili u druge zemlje, ali uprkos tome, tokom svih aktivnosti vidimo lijep broj džematlija, među kojima i djece, što nas posebno raduje“, izjavio je on.

Nuhić Hajrudin, mutevelija džemata, povratnik je u ovom mjestu. Kako naglašava, i večerašnje okupljanje je poruka o Bosni i Hercegovini.

„Ovdje sam rođen, ovdje je porijeklo moje porodice. Naš džemat je jedan od dobrih džemata, a lahko je biti mutevelija u džematu koji voli i koji daje puno od sebe. Večeras šaljemo poruku i da Bosne i Hercegovine ima, da će je biti, a nadamo se da će biti i omladine“, istaknuo je on.

Nakon iftara i teravih-namaza uslijedio je mevludski program. Gost predavač ovom prilikom bio je dr. Ermin-ef. Vučkić, glavi imam Medžlisa Islamske zajednice Ključ.

Kako je naglasio efendija Vučkić, sva okupljanja su vrlo važna, a posebno ona koja se organiziraju tokom odabranog mjeseca ramazana.

„Ramazan je idealna prilika da čovjek i individualno, a i kroz džemat, za sebe priskrbi Božiju milost. Naravno, ramazan je i nada, nada u bolje sutra. U ovakvim mjestima i džematima, ramazan, odnosno iftar, se posebno doživljava, zato sam ja večeras tu. Čestiti imami Dervente su čuvali i čuvaju islam, i Islamsku zajednicu, na ovim prostorima, zahvalni smo na prilici da sa njima podijelimo ramazanske, iftarske radosti“, poručio je on.

Poseban gost bio je Armin Muzaferija. Nakon programa organiziran je i vatromet.

Author

admin