Muftija sarajevski: Dan šehida je simbol pobjede dobra


shadow

U okviru programa obilježavanja Dana šehida danas je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučena hatma-dova šehidima.
Ovom prilikom, okupljenim vjernicima se obratio muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus, koji je prenio selame reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

„Danas smo se sastali u ovoj džamiji da po propisima Islamske zajednice obilježimo Dan šehida, koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama. Allah Uzvišeni na kraju sure Jasin govori da Njegova volja nastupi kad On odluči da se nešto dogodi. Sve se događaja Njegovom voljom. Ovaj dan, kojim se sjećamo najboljih sinova, je simbol pobjede dobra nad onim što je zlo. Ljudi se susreću s raznim poteškoćama, ali kada govorimo o ovom danu i uzroku današnjeg susreta, trebamo imati na umu da je Allah na starni dobrih. Dan šehida potvrđuje da mi vjerujemo u vječni život. Kur’an govori o tome da su oni živi, mi to ne možemo objasniti, ali prihvatamo to svojom vjerom“, kazao je muftija.

Ovo je dan i kada govorimo o životu na ovom svijetu, gdje hoćemo da živimo s dostojanstvom, integritetom, u svom mjestu, u svojoj domovini, dodao je muftija.

„Mi smo od ove zemlje stvoreni, naši geni su od ove zemlje, mi pripadamo ovoj domovini. U ovom danu svjedočimo da naša domovina ima svoje sinove i kćeri, građane koji je vole“, poručio je muftija sarajevski.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Author

admin