Ramazanski program BIR televizije: Samo najbolje za “najdražeg gosta”


shadow

Prvog dana mubarek mjeseca ramazana, BIR televizija će obilježiti i svoj četvrti rođendan, pa su dva velika i lijepa događaja pred ovu kuću stavili odgovornu obavezu kako im odgovoriti na primjeren način.

„Iako je ibadet svake godine identičan, opet nijedan ramazan nije isti. Svaki sa sobom donosi nešto posebno. Za svakog od nas ramazan je jedinstven doživljaj koji se riječima ne može do kraja opisati i dočarati, baš kao što je jedinstven način na koji se neko ‘nosi’ sa glađu, žeđu, kako razmišlja, kako ibadeti, kako pristupa iftaru…Upravo stoga, a nakon prošlogodišnjeg uspjeha u pripremi i realizaciji ramazanskog programa i njegovog izvanrednog prijema kod gledatelja, pripreme i realizacija sadržaja uz koje će građani širom BiH ugodno provoditi mubarek dane ramazana, BIR TV je ove godine toj odgovornoj ali i zahvalnoj obavezi pristupila krajnje ozbiljno sa samo jednom željom – za ‘najdražeg gosta’ pripremiti samo najbolje!“, navodi se u saopćenju ove televizije.

Svake večeri, u terminu neposredno nakon iftara, u emisiji Poruka vjere, poruka dobra BIR televizija će s eminentnim gostima obrađivati različite aktuelne teme s više aspekata.

Bit će svevremenskih tema o ibadetima, Božijoj milosti, razumijevanju šerijata i svekolikim blagodatima, uz pojašnjavanje, propitivanje pa i kritiku na vlastiti račun, ali i različitih aktuelnih društvenih tema, poput korupcije, socijalne politike, kadroviranja, obrazovnog sistema, (ne)pravde, a sve to kroz prizmu islama.

Domaćini u studiju bit će Amina Svraka, Haris Ahbabović i Nedim Gondžić.

Posljednje minute pred iftar bit će upotpunjene zanimljivim temama i interesantnim gostima iz svih krajeva naše domovine, a BIR TV donosi priče o njihovom doživljaju ramazana, načinu na koji žive i prakticiraju ramazanske običaje, o porodici, tradiciji, komšiluku…

Kroz priču Moj ramazan u predifatsrko vrijeme vodit će vas Merima Uzunalić, Aida Čičak i Meliha Redžić.

Džemat je srce naše Zajednice, a Zajednica garant našeg opstanka. Kako kuca to naše srce, kako se ramazan živi, kako se vjera voli?

Ovog ramazana pod autorskom palicom Maida Dizdarevića i Sanela Zukića BIR TV donosi tople priče iz džemata širom domovine u serijalu „Džemat – srce zajednice“.

Mnoštvo je interesantnih gostiju koji će također sudjelovati u realizaciji ramazanskog programa BIR TV, dajući mu dodatni kvalitet.
O tome da li, kako i koliko „Mijenja li nas vjera“, iz noći u noć, na temelju praktičnih životnih prilika i situacija, na osebujan način govorit će mr. Izet-ef. Čamdžić.

Kroz tumačenje hadisa Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. profesor Zuhdija Hasanović u serijalu „Snaga duhovnosti“ će govoriti o najvažinijm temama koje se odnose na naš život i boravak na ovom, ali i budućem svijetu.

Svoj doprinos raznovrsnosti i kvalitetu programa BIR TV ove će godine dati i hafiz Nedim Botić i hafiza Amina Mujela- Botić. U fokusu njihovih besjeda bit će naše duhovno srce, kao centar i izvor naše duhovnosti.

„Zapostimo zajedno“ sehurski program RTV BIR, ove će godine doživjeti svoje jubilarno, deseto izdanje. Uz zanimljive goste i aktuelne teme i ovog ramazana u predsehursko vrijeme domaćin u studiju Radija BIR bit će prof. Zehra Alispahić.

„Osim navedenih sadržaja, koji su tek dio bogate programske ponude ovogodišnjeg ramazanskog programa BIR TV, gledaoci će imati priliku svakodnevno u predikindijsko vrijeme pratiti tradicionalnu ramazansku mukabelu, premijerno izdanje serije Putnik, niz zanimljivih dokumentarnih sadržaja o najpoznatijim džamijama u islamskom svijetu, serijal Velikani tesavvufa, pripremat ćemo Ramazansku sofru, družiti se uz Velikane sevdaha i najpoznatije izvođače ilahija i kasida…ve spomenuto, ali i mnoštvo drugih sadržaja daje nam za pravo uputiti otvoreni poziv gledateljima da svakodnevno budu uz naš ramazanski program“, poručili su sa BIR televizije.

Author

admin