Bogat program manifestacije “Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan”


shadow

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, tokom cijelog ramazana će organizovati niz vjersko-kulturnih sadržaja u okviru manifestacije “Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan”, najavljeno je danas na konferenciji za medije, koja je održana u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Naime, brojnim tradicionalnim ramazanskim aktivnostima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo već dugi niz godina ističu se vjerske, kulturne i tradicijske vrijednosti blagoslovljenog vremena kao dana ljubavi, rodbinske bliskosti, poštivanja starijih, darivanja, i nadasve, dana opće solidarnosti i ljubavi među ljudima.

„Ramazan je mjesec u kojem je počela objava časnog Kur’ana. To je mjesec u kojem vjernici izvršavaju treću praktičnu dužnost u islamu i kojeg provode u dodatnim ibadetima. Ramazan je i mjesec našeg preporoda, duhovne čistote, međusobne solidarnosti, mjesec u kojem se vraćamo istinskim vrijednostima, čistoj vjeri, svome domu i našoj plemenitoj tradiciji. Ramazan je mjesec u kojem pronalazimo istinsku sreću i blagostanje“, kazao je u obraćanju medijima glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić,
On je naglasio da je „naš narod na poseban način dočekivao mjesec Kur’ana i prema ramazanskom ibadetima iskazivao duboko poštivanje“.

„Stoga su i naše kuće i gradovi bili najljepši u ramazanu. Tada su sva naša vrata u potpunosti otvorena i tada mi pokazujemo sve naše ukrase, unutarnju širinu i dobrotu. Iako je naša Bosna uvijek lijepa i otvorena u ramazanu postaje još ljepša i otvorenija“, kazao je on.

Naglasio je da Medžlis Islamske zajednice Sarajevu iz godine u godinu kontinuirano radi na očuvanju ove „važne dimenzije našeg naroda i naše domovine, čineći sve što je u našoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji“.

„Narednih mjesec dana čuvat ćemo tradiciju naših mukabela, iftara, teravija, dersova, mevluda, zikra, itikafa, salavata. Organizirat ćemo posebne programe, druženja za mlade, ramazanske večeri, tribine, izložbe i koncerte. Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže“, poručio je efendija Velić.

Kako je istaknuto na konferenciji, namjera je da se tokom ramazana građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima, ponudi veliki broj vrijednih vjerskih i kulturnih programa, što će doprinijeti unaprijeđenju i obogaćivanju kulturnog života, ali turističke ponude Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te ukupnom razvoju kulturnog života lokalne zajednice i društva.

„Kako smo i najavili, Turistička zajednica u svojoj filozofiji djelovanja i politici poslovanja, smatra vjerski turizam značajnom granom turizma. Ramazan u Sarajevu je jedan od značajnijih dijelova. Nastavit ćemo da to podržavamo. Sarajevo je sjecište kultura, ponosimo se onim što imamo, pozivamo i druge konfesije da urade slično. Vrlo rado ćemo pomoći slične projekte. Zahvaljujem Islamskoj zajednici i Medžlisu. Na dobroj saradnji i svemu što čine za promociju Sarajeva“, izjavio je predsjednik Turističke zajednice dr. Haris Fazlagić.

Očekivani rezultati projekta su dopinos promociji kulture naroda BiH, podrška mladim bosanskohercegovačkim talentima kao i studentima (kojim je pružena prilika da nastupaju na programima, ali i putem ostvarenih kontakata i ranijih dogovora nakon projekta gostuju u inostranstvu), povećanje procenta zaposlenosti (u projektu je direkrno uključeno oko stotinu saradnika, većinom mladih osoba, koji u skladu sa svojim zaduženjima pomažu da se programi projekta održe besprijekorno), ali širenja turističke ponude, promocija Bosne i Hercegovine u inostranstvu putem pozitivne slike koju strani gosti steknu kao učesnici, ili kao korisnici usluga.

Najavljeno je da će na platou ispred Baščaršijske džamije 10. marta od 17.00 sati biti organiziran koncert duhovne muzike Armina Muzaferije, Mustafe Isakovića i Hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kojim će se na najbolji način najaviti početak aktivnosti i projekat u cjelini. Program završava pucanjem prvog topa sa Tabije.

Također, neke od aktivnosti koje će biti provedene su zajednički iftari, mukabele, posjete po mahalama, kao i već prepoznatljiva aktivnost „Ramazanske večeri“.

Ove godine „Ramazanske večeri“ će biti realizirane prva tri vikenda (petak-subota) i to: 15., 16., 22., 23., 29. i 30 marta. Program će biti u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, uz učešće eminentnih gostiju koji će tretirati teme vjere, duhovnosti u vremenu i prostoru u kojem živimo, kao i kulturne i historijske zamenitosti i posebnosti Sarajeva i BiH. Svaka večer će biti osvježena učešćem umjetnika koji njeguju duhovnu muziku. Posebni gosti svake večeri će biti učenici sarajevskih gimnazija koji će imati priliku prezentirati svoj aktivizam i rad, te aktivno sudjelovati u realizaciji aktivnosti.

Program će biti prenošen uživo na BHT1, RTV BIR i službenom Facebook profilu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.
Također, najavljen je i bajramski koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“, koji će prvog dana Bajrama biti održan u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji, a prihod od koncerta će biti usmjeren u humanitarne svrhe za pomoć Gazi i Palestini.

Author

admin