Malkić: Naš odnos prema sadekatul-fitru i zekatu može biti uzrok našeg uspjeha ili neuspjeha na oba svijeta


shadow

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić danas je kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i pri tome istakao da su ovo mubarek dani u kojima uz namaze, post i zekat, izvršavamo i obavezu sadekatul-fitra koja čisti i popravlja naš post od određenih nedostataka i propusta tokom posta.

„U proteklim danima ovog mubarek mjeseca pored izvršavanja ibadetskih obaveza pokušali smo razvijati solidarnost, graditi ozračje stabilnosti i sigurnosti u našim džematima. Inicirani motom ovogodišnjih ramazanskih aktivnosti ‘Naša sigurnost je u džematu’ posebno smo podsjećali na značaj pripadnosti džematu, ukazivali na koristi pripadanja džematu – zajednici vjernika i važnost učešća u džematskim aktivnostima“, naglasio je on.

Kako je kazao, u ramazanskim vazovima podsjećano je i na značenje riječi zekat, koje je itekako povezano sa zekatul-fitrom, odnosno, sadekatul-fitrom ili vitrama – jer je ovaj termin udomaćen u našoj domovini, a koji između ostalog znači i čišćenje, pročišćavanje, rast i povećanje nagrade i imetka.

„Sadekatul-fitr nadoknađuje određene propuste koji se postaču dogode u toku posta. Sadekatul-fitr u ramazanu je poput sehvi-sedžde u namazu, on ispravlja greške kao što sehvi-sedžda sanira eventulane greške koje smo počinili u namazu. Sunnet je da se na Ramazanski bajram požuri s davanjem sadekatul-fitra, a poželjno je da se to učini i nekoliko dana prije Bajrama. Naš odnos prema sadekatul-fitru i zekatu može biti uzrok našeg uspjeha ili neuspjeha na oba svijeta“, poručio je Malkić.

Naveo je da Bog dovodi u vezu bogobojaznost i dijeljenje s jedne, i nevjerovanje i škrtarenje s druge strane.

„Allah, dž.š., u Kurʼanu kaže: ‘Onome koji udjeljuje i ne griješi, i ono najljepše smatra istinitim – njemu ćemo Džennet pripremiti; a onome koji tvrdiči i osjeća se neovisnim i ono najljepše smatra lažnim – njemu ćemo Džehennem pripremiti, i bogatstvo njegovo mu, kad se strovali, neće koristiti.’ Dakle, izdvajanje zekata i sadekatul-fitra obezbjeđuje nagradu od Gospodara kao i porast, povećanje i bereket u imetku davaoca, a nikako suprotno. Ima i onih koji se plaše i ne daju zekat i sadekatul-fitr iz straha da im to ne umanji njihov imetak. Međutim, oni koji od svog imetka daju zekat, odnosno, izdvajaju dio od imovine na koji drugi imaju pravo, primjećuju i svjedoče bereketu u imetku, dok oni koji to ne čine, oni, ustvari, zadržavaju dio imovine koji nije njihov shodno pravilu da u imetku bogatih oni koji su u potrebi imaju pravo“, izjavio je on.

Naglasio je da „ukazivanjem na obavezu zekata i sadekatul-fitra kroz ibadetsku dimenziju pravilnog i odgovornog izvršavanja islamskih propisa ujedno podsjećamo i na ulogu i značaj Bejtul-mala, iz kojeg se pomažu potrebni i razne kategorije, a koji je okosnica stabilnosti i razvoja naše Islamske zajednice“.

Također, podsjetio je da večeras dočekujemo 27. noć mubarek ramazana, koju će vjernici širom svijeta provesti u posebnom ibadetu, dodavši da će centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja mubarek noći Lejletul-kadr bit će upriličena večeras, prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

„Lejletul-kadr je noć u kojoj je počela objava Kurʼani-kerima. Noć kadr bolja je od hiljadu mjeseci, kako nam Allah, dž.š., poručuje u Kurʼani-kerimu. To je noć Allahove, dž.š., milosti i oprosta, noć teobe – pokajanja za naše grijehe, noć dove i naših iskrenih želja koje Allah, dž.š., ispunjava iz milosti prema svojim dobrim robovima“, istaknuo je Malkić.

Dodao je da je Noć kadr lijepo provesti u namazu, jer tako se zaslužuje oprost grijeha koje smo ranije počinili.

„Klanjajmo barem dva rekata nafile namaza s nadom da će nam Allaha, dž.š., primiti taj namaz i da ćemo dobiti nagradu predviđenu za dobra djela učinjena u Noći kadr. Noć kadr lijepo je provesti u učenju Kurʼani-kerima, razmišljajući o proučenim ajetima i njihovim porukama. Noć kadr i njen sutrašnji dan lijepo je provesti u činjenju dobrih djela, posebno je lijepo udijeliti sadaku potrebnima. Noćas ili sutra, ako Bog da, udijelimo sadaku u okviru naših mogućnosti. Čak i ako sadaka koju udijelimo bude mala i skromna a bude primljena kod Allaha, dž.š., zbog našeg iskrenog nijeta, imat ćemo umnogostručenu nagradu za to djelo. Noć kadr lijepo je provesti u učenju dova“, naveo je Malkić.

Na kraju hutbe vjernike je podsjetio da je prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama u srijedu, 10. aprila 2024. godine.

„Bajram je blagdan, vrijeme radosti i očekivane sreće za vjernike koji su nastojali da upotpune svoje ramazanske ibadete. Lijepo je i pohvalno noć uoči Bajrama provesti u ibadetu i upućivati dove Allahu, dž.š., da primi naša dobra djela“, poručio je direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

Ovom prilikom uputio je dovu Gospodaru svjetova „da nas zaštiti i da budemo sigurni u našim džematima, našoj Zajednici i našoj domovini“.

„Molimo Allaha, dž.š., u ovom mubarek danu da zaštiti i učini sigurnim i našu braću i sestre od mašrika do magriba, a posebno u Palestini i Gazi. Molimo Ga da spusti Svoju milost i blagostanje na nas i naše porodice, na imetak svih onih koji su uzeli učešće i svojim prilozima omogućili da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osigura više od 3,5 miliona konvertibilnih maraka pomoći za podršku stanovništvu Gaze.“

Hutba je pročitana i u drugim džamijama.

Author

admin