Konferencija o mogućnostima islamske zajednice u prevenciji ovisnosti o kockanju



Naučno-stručna konferencija „Mogućnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prevenciji ovisnosti o kockanju“ biće održana u Zenici, 11. decembra, u organizaciji Operativnog tima Rijaseta Islamske zajednice za borbu protiv kockanja i Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici, a pod pokroviteljstvom Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ).

Konferencija, na čijem će se otvaranju prisutnima obratiti reisu-l-ulema IZ Husein ef. Kavazović, biće održana u Hotelu Zenica, s početkom u 10.00 sati.
Pozdravne govore održaće dekan IPF-a prof. Dr. Muaherem Adilović, rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić i premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić.

Teološki aspekt razumijevanja ovisnosti o kockanju, Znanstvenoteorijska i emprijska saznanja o odrednicama problematičnog kockanja, Socijalna politika i javnoszdravstvene strategije odnosa prema fenomenu kockanja su neke od tema koje će biti obrađene tokom Konferencije.

Planirano je također da eminentni stručnjaci govore i o psihosocijalnim determinantama kockanja mladih, o pojavi kockanja kao strategije savladavanja svakodnevnice u BiH, kao i o socio-demografskim aspeketima i obilježjima kocke, klađenja i igara na sreću među Bošnjacima u BiH.

Biće riječi o literarnoj tematizaciji problema kocke, tretmanu kockanja u monoteističkim religijama židovstvu i kršćanstvu, praksi kockanja u vrijeme objave Kur’ana, te rasprostranjenosti igranja na sreću među srednjškolcima i značaj religioznosti kao faktora prevencije.

Islamska zajednica je 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja, te je sutrašnja konferencija jedan od doprinosa da se vjernicima skrene pažnja na ovu štetnu i negativnu pojavu sa nesagledivim ekonomskim i moralnim posljedicama po naše društvo.

Author

admin