Obnova vakufa: svečano otvoren simbol tešanjske čaršijeU Tešnju je danas održana svečanost povodom okončanja prve faze rekonstrukcije vakufskog kompleksa „Gazi Ferhad – beg“, kojoj je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

U okviru ove svečanosti otvoren je Restoran „Kahva“, u vlasništvu Medžlisa IZ Tešanj, koji se obnovljen uklapa u tradicionalnu arhitekturu tešanjske čaršije i njen je svojevrsni simbol, neizostavan na razglednicama Tešnja sa starom tvrđavom.

Restoran će za javnost biti otvoren početkom narede godine, a projekat rekonstrukcije putem Vakufske direkcije u Sarajevu finansirala je Generalna direkcija za vakufe Republike Turske.

Glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad ef. Omerbašić je ocijenio kako je Gazi Ferhad-beg za Tešanj ono što je Gazi Husrev-beg za Sarajevo, te da je Općina Tešanj je za Dan grada odredila 10. decembar, u znak sjećanja na dan kada je vakufnamom Gazi Ferhad-bega 1559. godine počela historija urbanog života Tešnja. Ferhad-beg je uvakufio džamiju, Daru-l-Kur’an, dućane, mlin, han i druge vakufe.

„Danas, nakon 460 godina, svjedočimo o Božijim robovima koji znaju šta je vakuf, čuvaju, kupuju i obnavljaju oduzeti vakuf, koji zanavljaju i proširuju vakufe, otvaraju predškolsku ustanovu, prvu u Muftijstvu zeničkom i koji sanjaju o obnovi Daru-l-Kur’ana, čije je zvono utihnulo daleke 1946. godine“, dodao je Omerbašić.

Medžlis Tešanj planira i postavljanje temelja za internat tešanjske medrese, čime će biti revitalizirana nekadašnja Ferhad-begove medrese, koja je djelovala u Tešnju do poslije Drugog svjetskog rata.

Prema riječima predsjednika Medžlisa Tešanj Zehrudina Kruške, druga faza rekonstrukcije kompleksa podrazumijeva i ponovnu izgradnju munare Čaršijske ili Ferhad-begove džamije, koju je vjetar srušio 12. decembra prije dvije godine.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović podsjetio je da su vakufi uvijek bili u interesu društva i osnivali gradove, te da su zahvaljujući njima nastali brojni bh. gradovi i to je ono što bi politički predstavnici trebali imati na umu i donijeti Zakon o restituciji.

„Ako su nekada vakufi mogli utjecati na razvoj gradova, danas bi mogli pomoći u obnovi gradova koji su razoreni tokom agresije na BiH“, kazao je Zajimović.
Rifat Turker zamjenik direktora Generalne direkcije za vakufe Republike Turske Adnana Ertema čestitao je prisutnim Dan grada Tešanj, te, govoreći o vakufu Ferhad-bega, kazao da je smisao i svrha da bude trajan i održiv, kroz samofinansiranje i da se zahvaljujući prihodima od ovakvih objekata revitaliziraju drugi vakufi.

Muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević je kazao da je ovaj događaj višestruko vrijedan, koji ima duhovnu, kulturno-historijsku kao i društveno-političku dimenziju.

„Mi korak po korak, dio po dio naših vakufa u BiH koji su naši očevi ostavili u emanet obnavljamo, i to nakon perioda kada su drugi odlučivali o vakufima i našim dobrima. Ovo je još jedan korak u pravcu da ćemo sve obnoviti i kako god svjedočimo obnovi ovog vakufa nadam se da ćemo tako svjedočiti i obnovi svih drugih objekata te da ćemo i sami graditi“, izjavio je reisu-l-ulema danas.

Govoreći o tome kako neki pokušavaju odvojiti naše vakufe od ove zemlje, kao da su to gradili ljudi koji su pripadali drugoj državi, konkretno Osmanskoj državi, reisu-l-ulema je kazao da oni jesu bili dio te države, ali su bili prvenstveno Bošnjaci i gradili su svoju Bosnu.

„Želim iz Tešnja poručiti da nikada neće niko moći odvojiti od nas ono što su naši očevi gradili i da nam je taj dio povijesti bitan kao i svaki drugi u kojem su Bošnjaci izgrađivali svoju zemlju“, kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je da se danas vakufi otimaju i prodaju, što država dozvoljava, jer ne želi donijeti Zakon o restituciji.

„Mi je pozivamo da zaštiti ono što je ostalo od vakufa, da zaštiti od daljnje devastacije i privatizacije i vrati vakufe njihovoj osnovnoj namjeni“, kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je u Tešnju održao i sastanak sa imamima Medžlisa Tešanj sa kojima je razgovarao o vjerskoprosvjetnim aktivnostima.
Današnjoj svečanosti prisustvovali su i načelnik Tešnja Suad Huskić, zamjenik ambasadora Republike Turske Ozgur Šahin, savjetnik reisu-l-uleme Ejub ef. Dautović, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković i brojni imami.

Author

admin