Održana konferencija o mogućnostima islamske zajednice u prevenciji ovisnosti o kockanju



Uz podršku države u organizacijskom, materijalno-finansijskom i formalno-pravnom kontekstu, a uz operativu Islamske zajednice, šira društvena zajednica može imati jedan nevjerovatno moćan sistem prevencije kockanja, rekao je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici Muharem Adilović na Naučno-stručnoj konferenciji “Mogućnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prevenciji ovisnosti o kockanju” koja je održana danas u Zenici.

Organizatori skupa su Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice za borbu protiv kockanja i IPF, a pokrovitelj Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ).
Dekan Adilović je Konferenciju ocijenio jako uspješnom, rekavši da bi zaključci trebali biti input za dalje aktivnosti na planu suzbijanja i otvorene borbe protiv fenomena ili problema kockanja.

„Na Konferenciji je istaknuto da jednom društvenom problemu koji je toliko ukorijenjen i rasprostranjen ne smije se parcijalno pristupati. Svi resursi moraju biti uključeni u borbu u aktivnom suprostavljanju ovom fenomenu. Glavnu organizacijsku ulogu moraju imati državni organi. Islamska zajednica je tu inicijator i veliki resurs koji može biti na raspolaganju, i to ne može biti upitno. To je ono što pozicionira Islamsku zajednicu u kontekstu resursa univerzalne prevencije, što je u prevencijskoj teoriji pravo blago“, smatra dr. Adilović.

On je ukazao da je operativno na terenu organizacija Islamske zajednice veoma dobro usitnjena i jasno precizno određena kroz džemate, džamije, službenike IZ, imame koji, ustvari, i rade upravo na prevenciji.

„Njihova glavna uloga i jeste upravo univerzalno prevencijskog karaktera. Oni rade sa djecom, omladinom i odraslim ljudima, a sve s ciljem da ih usmjere u pozitivnom razvoju, daleko od svih negativnih utjecaja u društvu. To je ono kako definiramo univerzalnu prevenciju u udruštvu. Ono što je kao posebno bitno istaknuto jeste i etička dimenzija problema kockanja. Ona je problem, nju treba tematizirati kao takvu. Kockanje ne može biti igra niti sreća. Dakle, trebamo i u tom terminološkom, pa i formalno-pravnom kontekstu nastojati da se nazove problem pravim imenom, kao početna faza u jasnom dijagnosticiranju problema i određivanju aktivnosti koje treba da rade na suzbijanju. Dilemu je Islamska zajednica vrlo jasno otklonila gdje kaže da je zlo i u najmanjim količinama, makar bilo i sa aspekta razonode“, kaže Adilović.

Na konferenciji u Zenici predstavljeni su brojni radovi koji analiziraju ovisnost o kockanju sa aspekta religije, psihologije, sociologije i ekonomije. Najavljena je priprema zbornika radova predstavljenih na konferenciji.
„Pojedini problemi u društvenoj zajednici ne tiču se samo onih koji su izravno uvučeni u njih nego oni svoje posljedice prelivaju i na cjelokupnu zajednicu. Jedan od tih problema je i svakako problem kockanja koji je Islamska zajednica prepoznala kao krupan te se opredijelila da, između ostalih aktivnosti organizira i ovu konferenciju“, rekao je muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević koji je otvorio Konferenciju kao izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića.

Prema njegovim riječima, cilj i ambicija Islamske zajednice je da resurs IZ, a IPF jeste bitan istraživački resurs IZ, usmjeri na označavanje onih problema koji su presudni za društvenu zajednicu.

„Problem kockanja nije jednostavan problem. On je višeslojan i zahtijeva da se sa svih aspekata društva nadnesemo nad njega i pokušamo staviti neke vjerodostojne odgovore“, pojašnjava muftija Dizdarević i dodaje da društveno politička šira zajednica mora dati svoj doprinos.

Islamska zajednica je 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja, te je današnj konferencija jedan od doprinosa da se vjernicima skrene pažnja na tu štetnu i negativnu pojavu sa nesagledivim ekonomskim i moralnim posljedicama po bh. društvo.

Author

admin