Reisu-l-ulema posjetio medžlis iz olovoReisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović je u pratnji direktora Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlovića i muftije sarajevskog dr. Enesa ef. Ljevakovića danas boravio u službenoj posjeti Medžlisu IZ Olovo, gdje su mu domaćini bili glavni imam Esad ef. Pepić i predsjednik Medžlisa Osman Gurda.

Glavni imam Esad ef. Pepić ocijenio je današnju posjetu vrlo značajnom, posebno zbog činjenice da je za prvu posjetu nakon obznanjivanja novog mandata reisu-l-ulema Kavazović odlučio da to bude posjeta Olovu.
„Reisu-l-ulema je danas našoj djeci u mektebu poručio da vrijedi biti mektebsko dijete i da vrijedi biti poslušan svojim roditeljima i graditi svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nama imamima ukazao je na važnost brige o našem narodu i zbližavanju naših ljudi. Također ohrabrilo nas je podrška reisu-l-uleme završetku našeg projekta izgradnje Ahi Evran-i Kiršehir džamije“, kazao je ef. Pepić.

Tokom ove posjete reisu-l-ulema prisustvovao je mektebskom času u mektebu Olovo, te održao sastanak sa imamima i nastavnicima Islamske vjeronauke s područja ovog medžlisa.

Šef Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta dr. Enes Svraka kazao je da današnja posjeta u čijem fokusu je bila posjeta mekteblijama u jednom od orlovskih džemata predstavlja opredijeljenost IZ brizi za mlade naraštaje kroz mekteb.

„Ovom posjetom želimo pokazati da nam je mekteb najvažniji i na prvom mjestu. Mekteb je osnovna odgojno-obrazovna instanca kada je Islamska zajednica u pitanju. Upravo tu počinje odgoj naših džematlija, naših intelektualca, naših ljudi koji će sutra biti na značajnim pozicijama u društvu“, poručio je dr. Svraka.

Nakon podne namaza u džamiji u Gornjem Olovu reisu-l-ulema je posjetio gradilište Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu.

U Olovskim Lukama reisul-l-ulema Kavazović je posjetio kompaniju Alma Ras i privrednika Sakiba Behlulovića, a kasnije je u Hotelu Aquaterm održao i sastanak sa privrednicima s olovskog područja.

„Znam kroz šta je prošlo Olovo u najtežim danima, o tome su svjedočila ogromna razaranja ali veliki broj šehida koji su nas zadužili. Naš zadatak je da očuvamo porodicu da pomognemo u odgoju i obrazovanju naše djece jer znamo da je porodica osnov svega bez porodice IZ ne može vršit svoju misiju jedino je može vršiti u saradnji sa roditeljima. Promjene se događaju u društvu i one se odmah osjete u porodici. Došli smo danas da razgovaramo sa vama, sa imamima koji su direktno na terenu jer pogotovo su nam važni naši najmlađi članovi džemata“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović te dodao:

„Obradovan sam onim što sam danas vidio, posebno interakcija između muallima i djece u mektebu. Hvala dragom Bogu djeca su nam koliko sam vidio radosna i vesela što nas izuzetno ohrabruje. Nažalost glavni imam nas je upoznao i odlaskom stanovništva koje nije zaobišlo ni Olovo. To je nešto što zabrinjava i što bi trebalo da angažira sve odgovorne da se te migracije, posebno one van domovine, zaustave. Islamska zajednica će ako Bog da pomoći gradnju Ahi Evran-i Kiršehir džamije zajedno sa našom braćom, jer će na taj način Medžlis IZ Olovo dobiti još bolje kapacitete i organizaciju. Još jednom se želim zahvaliti glavnom imamu Esadu ef. Pepiću, imamima, načelniku Đemalu Memagiću, privrednicima i svim ljudima koji su danas bili s nama i istaknuti da odlazim zadovoljan onim što sam danas vidio“, kazao je za MINA-u reisu-l-ulema Kavazović.

Author

admin