Učenjem sure Jasin herojima Žepe počeo program tradicionalne Šehidske dove


shadow

Učenjem sure Jasin herojima Avdi Paliću, Amiru Imamoviću i Mehmed-ef. Hajriću, u Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu, danas je počeo program tradicionalne Šehidske dove.

Naime, Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepa organiziraju niz sadržaja i aktivnosti, kao dio tradicionalne Šehidske dove povodom obilježavanja pada zaštićene zone UN-a Žepa.

„Ovo je već tradicionalno učenje Jasini-šerifa pred duše šehida Mehmed-ef. Hajrića, komandanta Avde Palića i Amira Imamovića. Svakog 25. jula se okupimo i na ovaj način ih se sjetimo. Ovo je dostojanstven način obilježavanja godišnjice i dostojanstven način čuvanja sjećanja na naše heroje. Danas je ovdje dosta ljudi iz Žepe, ali i drugih, koji su odvojili vrijeme kako bi bili prisutni, na tome im zahvaljujem“, izjavio je za Agenciju MINA glavni imam MIZ Žepa Elvedin-ef. Selimović.

Nakon vjerskog programa u Ali-pašinoj džamiji, upriličena je posjeta Šehidskom mezarju Kovači, gdje je proučena sura Jasin rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću, Sinanu Ćeski i bosanskim šehidima.

„Danas smo se sjetili i našeg prvog predsjednika, dobitnika Zlatnog ljiljana Sinana Ćeske, ali i svih naših šehida. Važno je, kako zbog nas, tako zbog generacija koje dolaze, da čuvamo sjećanje na njih“, dodao je efendija Selimović.

Šehidska dova će biti proučena 27. jula. Program počinje na platou Memorijalnog kompleksa Žepa 1992-1995. sa početkom u 11.00 sati.

Podsjećamo, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u fetvi o genocidu na Bošnjacima, donesenoj 3. jula 2015. godine, proglasilo je lokalitete Srebrenica i Žepa Šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima.

Author

admin