Proslijedi: Otvorena izložba “Senzibilitet u formi” autorice Nedžme Zukorlić


shadow

Izložba „Senzibilitet u formi“, autorice Nedžme Zukorlić večeras je u sarajevskoj galeriji Preporod predstavljena javnosti.

Ova izložba je ciklus radova – slika i crteža, koji obuhvata likovno i teorijsko istraživanje u čijem fokusu je motiv žena, konkretno žena sa hidžabom.

„Motivom žene sa hidžabom sam počela baviti pitajući se šta to može najbolje mene da predstavi. U ovom ciklusu motiv žene sa hidžabom ne predstavlja samo formu hidžaba, ili diferenciranost hidžaba, zapravo je to mnogo dublja tema koju želim da predstavim, da spoljašnje nije suština, već senzibilnost i individualnost koju posjeduje svaka žena. Na slikama nisu predstavljeni portreti, namjera mi je bila da to predstavim kroz karakter šaka, jer svaka individua ima specifičan karakter“, kazala je autorica.
Na izložbi je predstavljeno nešto više od 10 slika i crteža, koje su prisutni umjetnici ocijenili vrlo vrijednim.

Izložba je otvorena u okviru obilježavanja 120. godišnjice Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

„Svjedočimo novoj, drugačijoj izložbi, jedne mlade autorice iz Novog Pazara. Nju odlikuje jedan specifičan senzibilitet. Ta riječ senzibilitet je nešto što bitno određuje umjetnički izražaj, i stoga se ovaj izraz nije slučajno našao i u naslovu. Riječ je o ženskom senzibilitetu, ali istovremeno senzibilitetu koji prositiče iz duhovnosti. Vrijedna izložba, a vrijedna i zbog toga što na ovaj način povezujemo naš narod“, izjavio je ovom prilikom predsjednik „Preporoda“ Sanjin Kodrić.

U Galeriji Preporod izložba će biti postavljena do 4. augusta.

Author

admin