Otvorena “Merhametova” Studentska kuća u Sarajevu: Besplatan smještaj i hrana za studentice iz BiH i Sandžaka


shadow

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” danas je svečano otvorilo svoju Studentsku kuću u Sarajevu. U svom objektu, u ulici Sepetarevac, “Merhamet” je obezbijedio besplatan smještaj ishranu za studentice iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka čije su porodice slabijeg materijalnog stanja te za talentirane studentice.

Kako je kazao Kenan Vrbanjac, predsjednik HO “Merhamet” MDD, ova organizacija će nastojati da ovim studenticama obezbijedi i stipendije.

– Mi smo željeli da obezbijedimo kućnu atmosferu u kojem će studenti imati lijep ambijent za učenje. Većina djevojaka je iz manjeg bh. entiteta i radi se o djeci koja su slabijeg imovinskog stanja ili talentirana djeca, a koja nisu u stanju da plaćaju enormno skupe kirije. Ovdje će boraviti i tri studentice koje dolaze s područja Sandžaka. To nam je posebno drago – kazao je Vrbanjac.

Dodao je kako su u posljednje vrijeme životni troškovi značajno povećani te da će “Merhamet” ovim studenticama nastojati ponuditi i druge vrste pomoći.

Prema njegovim riječima, u “Merhametovu” Studentsku kuću je uloženo oko 200.000 KM, a u njoj može boraviti oko 15 studentica.

Partnerske organizacije projekta su turski “Crveni polumjesec”, CRS, “Merhamet” Njemačke i HO “Merhamet” MDD, kao voditelj projekta.

– Drago nam je da smo dio ovog ovako jednog humanog projekta i jednog projekta koji ostaje kao neko trajno dobro i koji će omogućiti toj djeci da isplivaju iz socijalne bijede, završe školu, da imaju normalan život – kazala je Edina Kadirić, direktorica “Merhameta” Njemačke, sa sjedištem u Frankfurtu.

Kadirić je zahvalila donatorima u Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama moji su podržali ovaj humani projekat.

– Uspjeli smo da skupimo novac, da opremimo kompletnu kuću sa svim ovim namještajem, posuđem, posteljinom, i svim onim što je potrebno, da bi se ovdje, u “Merhametovoj” Studentskoj kući ugodno živjelo. Nadamo se da će djevojke ispuniti naše povjerenje, povjerenje naših donatora i biti dobri studenti – kazala je Kadirić te dodala da se nada da će “Merhamet” Njemačke i u budućnosti imati priliku učestvovati na ovakvim i sličnim projektima.

Dilek Kurt, predstavnica turskog “Crvenog polumjeseca”, kazala je kako saradnja s “Merhametom” traje nekoliko godina. Jedan od projekata na kojem su sarađivali jeste i ova Studentska kuća.

– Riječ je o podršci projektu namijenjenom studenticama slabijeg imovinskog stanja i onima koje su talentovane. Aktivnosti će biti nastavljene i u budućnosti – kazala je Kurt.

Studentica iz Rožaja (Crna Gora) Hana Avdić, koja studira anglistiku na Filozofskom fakultetu, nije krila zadovoljstvo što je imala sreću da stanuje u “Merhametovoj” studentskoj kući.

– Ni ja, ni moje kolegice koje će stanovati u ovoj kući, nismo mogle ni sanjati da ćemo dobiti priliku da živimo na ovakvom mjestu i u ovakvim uslovima. Zahvalne smo “Merhametu” koji nam je to omogućio, ten am obezbijedio besplatan smještaj i ishranu – kazala je Hana Avdić, govoreći uime svojih cimerki i docimerki.

Otvaranju “Merhametove” Studentske kuća prisustvovao je i savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turkiye u BiH Yunus Keles, koji je naglasio da će sljedeće sedmice sve studentice dobiti jednokratnu stipendije u iznosu od po 100 eura.

Današnje otvaranje “Merhametove” Studentske kuće u Sarajevu propratili su brojni mediji.

Author

admin