Međunarodne aktivnosti


shadow

Međunarodne humanitarne akcije širom svijeta
DOBROČINSTVO „MERHAMETA“ ODAVNO JE PREŠLO GRANICE BiH

Misija dobročinstva Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ poodavno je prešla granice Bosne i Hercegovine.

„Merhamet“ je svojim akcijama širom naše planete stekao međunarodni ugled i etablirao se kao prepoznatljiva humanitarna organizacija na mapi svjetskih organizacija čiji je cilj pomoći ljudima u nevolji, bez obzira na kojem se dijelu planete nalaze i bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadaju.


Potpora takvoj tvrdnji su brojne humanitarne akcije koje je „Merhamet“ organizirao kako bi pomogao stanovništvu u brojnim državama na nekoliko kontinenata, stanovništvu ugroženim elementarnim nepogodama, zemljotresima, sušama, ali i ratovima.

Time je „Merhamet“, zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine, bez kojih mnoge akcije ne bi bilo moguće realizirati, iskazao svojevrsnu zahvalnost za ono što su stanovnici drugih zemalja i njihove vlade učinile za građane Bosne i Hercegovine, pogotovo u vrijeme kada je našem narodu prijetio biološki opstanak. Time je potvrđeno da Bosna i Hercegovina i Bosanci i Hercegovci ne zaboravljaju dobra djela, već da, i pored nezahvalne ekonomske i socijalne situacije, na njih pokušavaju uzvratiti isto tako dobrim djelima, svojom solidarnošću i milosrđem. Među brojnim međunarodnim akcijama „Merhameta“, za ovu priliku izdvajamo one najznačajnije, čiji su rezultati vidljivi i koji će zauvijek svjedočiti o dobročinstvu „Merhameta“ i solidarnosti građana Bosne i Hercegovine.

PROBIJENA BLOKADA GAZE I URUČENO PET SANITETSKIH VOZILA

Pet novih najmodernije opremljenih sanitetskih vozila donacija je koju su narodu Palestine uručili predstavnici „Merhameta“ Riječ je o vozilima, čija je vrijednost oko 300.000 konvertibilnih maraka, a koja su kupljena zahvaljujući sredstvima građana Bosne i Hercegovine u velikoj akciji pod nazivom „Pomozimo narodu Gaze“.

Delegacija „Merhameta“ je, nakon višednevnog i veoma rizičnog putovanja, ušla u Gazu u uručila sanitetska vozila. Tako je „Merhamet“ bio jedna od prvih humanitarnih organizacija koja je probila blokadu Gaze, što je jedan od najvećih poduhvata ove organizacije. U to vrijeme, podsjetimo, izraelske vojne snage ubile su turske humanitarce koji su pokušali dovući pomoć narodu Palestine, što je izazvalo ogorčenje u svijetu i teške osude na račun Izraela.

Predstavnici „Merhameta” su tom prilikom iskoristili priliku da organiziraju i zajednički iftar u jednoj bolnici za 40 članova osoblja, za bolesnike i socijalno-ugrožene osobe u Gazi.

IZGRAĐENA ŠKOLA U IRANSKOM GRADU BAM

Srednja mješovita škola u iranskom gradu Bam sagrađena je donacijama iz Bosne i Hercegovine, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju. Ova obrazovna institucija nosi ime „Škola šehida Bosne i Hercegovine“, a njenih oko 400 učenika u dvije smjene svakoga dana, pred početak i završetak nastave, prouče Fatihu šehidima koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu tokom agresije na našu zemlju.

Izgradnja i opremanje škole u Bamu koštala je oko milion konvertibilnih maraka, a izgrađena je sredstvima koja su zajedno prikupili „Merhamet“, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i državni organi i institucije Bosne i Hercegovine.

Građani naše zemlje su posredstvom „Merhameta“ donirali više od 300.000 maraka za igradnju ove škole i taj za gest su vlasti Irana izrazili veliku zahvalnost.

Zahvaljujući ovoj akciji, učenici u Bamu su, nakon dvije godine, šatorske učionice zamijenili velikim i moderno opremljenim objektom.

NOVA ZGRADA SREDNJE ŠKOLE U PAKISTANU

Zahvaljujući velikoj akciji pod sloganom „Pomozimo djeci Kašmira“, koju je sredinom aprila 2006. godine pokrenuo “Merhamet” nakon razornog zemljotresa u oblasti Kašmir u Pakistanu, sagrađena je Srednja škola za djevojke u pakistanskog gradu Chatter Class, u regiji Muzaferabad. Škola je pakistanskim vlastima predana na upotrebu na Dan državnosti Bosne i Hercegovine i nosi ime prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

Izgradnja škole u Muzaferabadu, kako je tada rečeno, bio je moralna i ljudska obaveza naroda BiH zbog onoga što su Vlada i narod Pakistana učinili za građane BiH tokom agresije na našu zemlju.

Sredstva za izgradnju škole, čija je vrijednost oko 500.000 maraka, prikupljena su dobrovoljnim prilozima građana Bosne i Hercegovine, privatnih poduzetnika i donatora “Merhameta”. Školu je gradila bosanskohercegovačko građevinsko preduzeće “GP Put”, a opremljena je namještajem kompanije “Konjuh” iz Živinica.

Maksimalan doprinos ovoj akciji dao je i tadašnji ambasador BiH u Pakistanu Damir Džanko. Ambasador Džanko i predstavnici vlade Pakistana su svojevremeno otkrili dvije spomen-ploče u pomen na početak radova na humanitarnim projektima pokrenutim u BiH. Jedna je ploča bila za izgradnju ambulante, za koju su sredstva osigurana na Donatorskoj večeri za pomoć narodu Pakistana, koju su organizirali Javna ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla i Ljekarska komora Tuzlanskog kantona, a dijelom i Vlada Kantona Sarajevo.

Gradnju Više škole za djevojke omogućila je akcija Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”. Aktivisti “Merhameta” su u osnovnim i srednjim školama u BiH, te u privrednim društvima i institucijama prodali više od 150.000 donatorskih markica po pojedinačnoj cijeni od jedne konvertibilne marke.

Tokom posjete Tuzli, krajem aprila 2007. godine, predsjednik Islamske Republike Pakistan Pervez Mušaraf (Musharraf) je uručio odlikovanje „Merhametu”, u znak zahvalnosti za pomoć pruženu narodu Pakistana nakon razornog zemljotresa koji je tu zemlju pogodio u oktobru 2005. godine.

“MERHAMET” U SOMALIJI

Krajem aprila 2012. godine uspješno je okončana jedna od najvećih humanitarnih akcija Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” nakon što je generalni sekretar “Merhameta” Sidik Aždahić u Mogadišu uručio donaciju u hrani i lijekovima, vrijednu više od 500.000 konvertibilnih maraka.

Ta donacina prikupljena je tokom „Merhametove” akcije „Pomoć narodu Somalije. Time su građani Bosne i Hercegovine, koji su i sami preživjeli glad i agresiju, još jednom pokazali svoju solidarnost i milosrđe prema onima kojima je pomoć potrebna.

Nakon svih dramatičnih dešavanja u Somaliji i obrta u pripremama za odlazak u tu zemlju, „Merhamet“ je uspio da realizira ovu tešku i složenu akciju. Bilo je trenutaka kada se razmišljalo o odustajanju od upućivanja predstavnika „Merhameta“ u Somaliju iz sigurnosnih razloga. Postojala je mogućnost da „Merhamet” pomoć dostavi posredstvom predstavnika Ujedinjenih naroda.

Međutim, i pored svih opasnosti, istrajalo se na principu „Merhameta” da se, kao mnogo puta do sada, pomoć uruči na licu mjesta.
„Merhamet” danas ne skriva ponos i zadovoljstvo što je jedna od rijetkih humanitarnih organizacija u svijetu koja je uspjela ući u Somaliju i na licu mjesta uručiti pomoć i uvjeriti se u kakvim nehumanim uslovima žive ljudi u 21. stoljeću.

U saradnji sa „Merhametom” Australije, HO „Merhamet” MDD donirao je 45.000 kilograma kurbanskog mesa gladnom narodu Somalije, koje je Organizacija islamska konferencije (OIC) Somalia raspodijelila, u skladu sa zahtjevima i sigurnosnim uslovima.
Direktor OIC Somalia Dr. Ahmad Muhammad Adam zahvalio se na pomoći koju je predstavnik „Merhameta” Sidik Aždahić lično uručio za somalijski narod. On je izjavio kako ovu pomoć smatra mnogostruko vrijednijom, imajući u vidu činjenicu kroz šta su prošli Bosna i Hercegovina i njeni građani i kakva je ekonomska situacija u našoj zemlji.

POMOĆ NARODU TURSKE NAKON ZEMLJOTRESA

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ MDD organiziralo je akciju prikupljanja pomoći za stanovništvo jugoistočne turske provincije Van, koju je krajem oktobra 2011. godine pogodio razorni zemljotres. Za uplatu, sa naznakom „Pomoć nastradalom stanovništvu jugoistočne Turske“, otvoren je poseban žiro-račun, a pomoć se mogla uplatiti i pozivom na humanitarni broj i na taj način su građani BiH mogli donirati po tri konvertibilne marke.

Regionalni odbor „Merhameta” Goražde, uz pokroviteljstvo HO „Merhamet” MDD, organizirao je humanitarni koncert u Centru za kulturu u Goraždu. Sav prihod od koncerta bio je namijenjen za pomoć stanovništvu Turske pogođeno zemljotresom.

„MERHAMET” DOSEGAO DO JAPANA, AMERIKE, HAITIJA…

Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Japan, Muslimansko doborotvorno društvo „Merhamet” donio je odluku o Odluku o otvaranju humanitarnog broja te žiro-računa u Vakufskoj banci Sarajevo, kako bi se prikupila pomoć udroženom stanovništvu ove zemlje. Pozivom na humanitarni broj otvoren za tu svrhu, građani BiH mogli su donirati tri marke.

Jedna od značajnijih međunarodnih humanitarnih akcija Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ bila je akcija prikupljanja pomoći za ugrožene građane Nju Orleansa, u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je polovinom 2005. godine pogodio razorni uragan „Chatrine” i opustošio to područje, a brojne stanovnike Nju Orleansa ostavio bez krova nad glavom.

Tokom „Merhametove“ akcije prikupljeno je oko 100.000 konvertibilnih maraka. Tadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Daglas Meklhejni (Douglas McElhaney), u ime američkog predsjednika Džordža Buša (George Bush) i građana Nju Orleansa, uručio je zahvalnicu „Merhametu“ zbog provedene akcije i nesebične pomoći i solidarnosti koju su pokazali građani Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor humanitarne organizacije „Merhamet“ MDD organizirao je i akciju pomoći stradalom stanovništvu Haitija kao odgovor na katastrofalni zemljotres koji je pogodio ovu veoma siromašnu zemlju i njeno stanovništvo. Pomoć je upućena narodu Haitija preko nadležnih državnih organa. Organizirana je i humanitarna akcija za pomoć Rohnja muslimanima, kao i za narod Nepala nakon katastrofalnog zemljotresa u ovoj zemlji.

IZBJEGLICAMA IZ SIRIJE DONIRANO 600 TONA MESA ILI 36.000 KURBANA

„Merhamet“ je 2018. godine sirijskim izbjeglicama u izbjegličkim kampovima u Republici Turskoj URUČIO OKO 100 TONA MESA (5.980 KURBANA)

– POMOĆ ZA 35.000 IZBJEGLIČKIH PORODICA

– Kurbansko meso dopremljeno u IZBJEGLIČKI KAMP „NOVI ŽIVOT“, u sirijskom gradu ČOBANBEJ.

– Ova akcija se provodi već PET GODINA ZAREDOM.

– Za pet godina donirano oko 600 TONA MESA (35.840 KURBANA).

– I ovogodišnju akciju „Merhamet“ je uspješno proveo sa partnerskom organizacijom „CRVENI POLUMJESEC“ I AFAD iz Turske

– Logističku pomoć „Merhametu“ u provođenju ove akcije pružila je AMBASADA BiH U TURSKOJ I AMBASADOR BAKIR SADOVIĆ.

– Meso obezbijeđeno u akciji „Australijski kurban“, koju „Merhamet“ provodi u saradnji sa „MERHAMETOM“ AUSTRALIJE.

– Ove vrijedne donacije „Merhamet“ je obezbijedio ZAHVALJUJUĆI SOLIDARNOSTI GRAĐANA BiH koji su, po ko zna koji put, ukazali povjerenje ovoj humanitarnoj organizaciji te donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo.

Godine 2013., u zajedničkoj akciji sa Islamskom zajednicom u BiH, “Merhamet” je OPREMIO IZBJEGLIČKI KAMP KOD ŠANLIURFE SA 280 VEŠ MAŠIMA i jednim kontejnerom sa sudoperama.

Krajem 2013. godine “Merhamet” je u Republici Turskoj proglašen kao NAJBOLJA STRANA HUMANITARNA ORGANIZACIJA. godinu ranije, takva nagrada uručena je UNICEF-u.

Author

admin