Tradicionalni susreti Bošanjaka Sjeverne Amerike od 2. do 4. septembra


shadow

Tradicionalni 25. susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike, manifestacija vjerskog, edukativnog i kulturnog karaktera pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA), bit će održani od 2. do 4. septembra u Denveru, Coloardo.

Ovi susreti su jedan od najvećih događaja za Bošnjake na ovim prostorima.

„Cilj samih susreta je promocija i očuvanje naše kulture, vjere i tradicije, te umrežavanje i upoznavanje Bošnjaka širom Sjeverne Amerike. Ove godine susreti će biti održani u Denveru, a dosadašnja zainteresiranost Bošnjaka sa svih prostora Sjeverne Amerike je premašila naša očekivanja“, kazao je za Agenciju MINA sekretar IZBSA Mirnes Lemeš.

U okviru susreta planirane su brojne aktivnosti, među kojima su džuma-namaz u džematu u Denveru, mevlud, druženje za omladinu, predavanja, promocije knjiga, okrugli stolovi, a bit će održano i finalno mektepsko takmičenje na nivou IZBSA.

Posebni gosti ovogodišnjih susreta će biti Nedžad-ef. Grabus, muftija sarajevski dr. Sven Alkalaj, stalni predstavink Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN), mr. Elvir Resić, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Čikagu, dr. Ben Moor, osnivač Centra za bosanske studije na Fontbonne univerzitetu, dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), Amir Ovčina, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Selma Porča, izvršna direktorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Armin Muzaferija i Madžid Abaza, izvođači duhovne muzike, te Avdo Huseinović, koji će ovom prilikom prikazati svoj dokumentarni film “Foča, crna kutija zla”.

„Pogledavši samo listu gostiju/predavača može se zaključiti ozbiljnost susreta i tema kojima se Bošnjaci Sjeverne Amerike u ovom trenutku bave. Također, ako pogledamo teme sadašnjih i prethodnih susreta, vidjet ćemo da one pokrivaju očuvanje bošnjačkog identiteta, budućnost Bošnjaka na prostoru Sjeverne Amerike, institucionalno djelovanje i rješavanje savremenih problema, te društveni aktivizam i društvenu odgovornost“, naveo je Lemeš.

Ocijenio je da su „Bošnjaci Sjeverne Amerike, kao i oni koji vode naše institucije i organizacije na ovim prostorima, jako svjesni vremena, političkih, geopolitičkih i društvenih prilika u svijetu općenito, te kroz susrete pokušavaju dati bar neka rješenja na pitanja današnjice, a ujedno održati vezu s domovinom i institucijama u domovini.“

„Poruka koja se šalje ovim okupljanjem, je ista ona koja već pedeset godina stoji na prvoj stranici Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod – kur’anska poruka, da Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promjeni sebe. Ovim susretima mi nastojimo da promijenimo sebe i naše stanje nabolje, a ujedno da potvrdimo da je svijest o zajedništvu i aktivnom kolektivnom radu pravac u kojem se Bošnjaci kreću na ovim prostorima“, poručio je Lemeš.

Podsjetio je da je ideja Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike proistekla iz Islamske zajednice.

„Kasnije su u okviru održavanja Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, zajedničkim djelovanjem i razumijevanjem potreba Bošnjaka, osnovane neke od najznačajnijih organizacija i institucija na ovim prostorima, kao što je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, te je i sama krovna organizacija IZBSA doživjela najznačajnije administrativne promjene upravo na susretima“, kazao je Mirnes Lemeš.
Prvi susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održani su 1996. godine u Torontu, Kanada, na inicijativu tadašnjeg imama džemata “Gazi Husrev-beg” u Torontu, Tajib-ef. Pašanbegovića.

Od tada, susreti se organizuju jednom godišnje, s iznimkom prethodne dvije godine kada nisu organizovani zbog pandemije COVID-19.

Author

admin