Kladanj – Proučena dova kod Djevojačke pećine


shadow

U džematu Brateljevići, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kladanj, danas je proučena dova kod Djevojačke pećine, u prisustvu velikog broja vjernika i predstavnika  javnog, političkog i kulturnog života.

Današnji događaj je centralni dio ovogodišnje trodnevne manifestacije “Dova kod Djevojačke pećine 2022”.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini bio je dr. Ferid-ef. Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB).

Prenio je selame reisu-l-uleme i, između ostalog, ovom prilikom podsjetio da su priroda i ono što nas okružuje znakovi, ajeti Božiji. Ukazao je i na važnost zikra tumačeći ajet o lijepoj riječi (Kur’an, Ibrahim, 24-25.), kazavši kako se u tefsirima kaže da su najljepše riječi La ilahe ilallah.

„Prije svake dove učimo istigfar, tražimo oprost i tragajmo za svojim grijesima, a ne za grijesima drugih ljudi“, poručio je dr. Dautović.

Dr. Sead Seljubac, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića, u svom obraćanju je podsjetio na značaj zikra i obnovu vjere spominjanjem imena Allaha dž.š.

„U vrtlozima svakodnevice u kojima živimo duša poželi da ima neku formu u kojoj će se osjećati lijepo i blizu svome Gospodaru – zbog toga su nam posebni dragi ovakvi naši susreti“, kazao je dr. Seljubac.

Dodao je da, “ukoliko želimo da ostanemo na Pravom putu onda je naša obaveza kao vjernika da se odazovemo pozivu Uzvišenog Allaha dž.š.”

„To odazivanje je, ustvari, praktično življenje naše vjere“. kazao je dr. Seljubac.

Glavni imam Medžlisa Kladanj Asim-ef. Esmić podsjetio je na značaj dovišta kod Djevojačke pećine.

„Dova i ovo dovište je izuzetno značajno za sve stanovnike naše općine i našeg medžlisa. Ovo je jedna oaza mira u kojoj mi očitujemo naše zajedništvo i našu spremnost da u budućnost koračamo stopama kojima su koračali naši prethodnici“, kazao je Esmić.

Također, podsjetio je i da dovište kod Djevojačke pećine u Brateljevićima, poslije Ajvatovice, okupi najveći broj vjernika.
Zikr su učili imami MIZ Kladanj, a prigodan program izveo je hor učenika Behram-begove medrese iz Tuzle, a dovu na kraju programa proučio je dr. Sead Seljubac.

Manifestacija “Dova kod Djevojačke pećine 2022” počela je u petak 26. augusta poslije akšam-namaza učenjem mevluda, kelimei-tevhida i zikra u džamiji u Brateljevićima. U okviru manifestacije predstavljena je i izložba slika, te održana promocija knjige, biciklijada, susreti zavičajnih stvaralaca, malonogometni turnir i drugi kulturni i sportski sadržaji

Dova kod Djevojačke pećine datira, prema nekim predanjima, čak više od 400 godina, a tradicionalno se uči posljednje nedjelje u mjesecu augustu.

Author

admin