Srebrenik – Svečano otvorena džamija u džematu Huremi


shadow

U džematu Huremi, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenik, danas je u prisustvu velikog broja vjernika svečano otvorena novoizgrađena džamija.

Otvorenju džamije su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini muftija zenički hafiz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik Refik-ef. Hodžić, predsjednik Medžlis Dževad Šehrić, predstavnici vlasti, imami i drugi gosti.

Izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević je prisutne podsjetio na kur’anski govor o procesu gradnje džamije koji je neodvojiv od ideje bogobojaznosti.

„Džamije ne stoje samo na zemlji, betonu ili ploči. Sve one, prije svega, stoje na takvaluku, iskrenoj vjeri i pobožnosti onih koji su izrazili želju za gradnjom džamije na određenom prostoru, te zbog toga bili spremni žrtvovati imetak, vrijeme i energiju, kao važne stvari u životu“, kazao je muftija Dizdarević.

Uz osvrt na simboliku džamije na nekoliko različitih nivoa, dr. Dizdarević je istakao da je ona svojevrsna lekcija o ponašanju vjernika na dunjaluku.

„Vjernik nije bez mahane, ali njegova posebnost je u tome što je svjestan svojih mahana; a svijest o mahanama motiviše i tjera na popravljanje i rad na sebi. Svaka munara je duboko ukopana u zemlju, što garantuje njenu stabilnost. Ukoliko ne bi bila ukopana, srušila bi se. Tako i vjernik čvrsto stoji na svom mjestu, univerzalnim vrijednostima koje mu garantuju stabilnost“, zaključio je izaslanik reisul-uleme dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović iskazao je ponos i zahvalnost džematlijama, vrijednim muslimane, koji se brinu o svojim džematima i o svom stanju.

„Završetak izgradnje džamije je za muslimane Bosne i Hercegovine velika svečanost. Tu smo svi zajedno da svjedočimo veliko ljudsko djelo koje ima svoje mjesto u dini-islamu i kod Allaha Uzvišenog. Sve ovisi o Allahu, Stvoritelju i Gospodaru. Mi smo toga svjesni, to je naš iman, takvaluk, takvu svijest snažno potvrđuje izgradnja džamija. Mnogo je zdanja koja ljudi grade, džamije su izuzetne građevine“, naglasio je muftija Fazlović.

Dodao je da smo u svakom vremenu podstaknuti da gradimo džamije i o njima brinemo, a ukazao je i na važnost džemata i zajednice, poručivši vjernicima da budu usmjereni jedni na druge.

„Nama koji smo došli na svečanost, na zijaret ovom džematu, da vidimo ovo djelo, da odamo priznanje jedni drugima, obaveza je da otvorimo oči, da raširimo naše grudi i naša srca, kako bismo vidjeli dobro. Nemojmo se bojati da će ono što radimo biti sakriveno, Allah Uzvišeni je odlučio da sve što dobra uradimo bude viđeno, priznato i nagrađeno. Ovo djelo koje nas je okupilo, svjedoči velikoj snazi“, istaknuo je muftija Fazlović.

Enver Husičić se ovom prilikom obratio u ime Građevinskog odbora, kazavši da je džamija u Huremima izgrađena na mjestu gdje se nalazila stara džamija, a koja je zbog dotrajalosti porušena 1998. godine.

„Ukupni troškovi izgradnje džamije su oko 150.000 KM. Želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji, džematlijama na dobrovoljnom radu, susjednim džematima, gradskoj administraciji, Medžlisu Srebrenik, Muftijstvu tuzlanskom, Vladi Tuzlanskog kantona“, kazao je Husičić. 

Glavni imam Refik-ef. Hodžić je tokom svog obraćanja pohvalio spremnost i inicijativu džematlija pokazanu tokom izgradnje džamije, te predstavio nekoliko zvaničnih informacija o radu Medžlisa.

„Džematlije su pokazali jaku želju da u svom naselju imaju džamiju i približe je svojoj kući, domu i porodici. Ljepota Allahove dž.š. kuće krasi ovo, kao i svako drugo naselje, te uliva osjećaj sigurnosti mještanima. Uz iskren nijet, gradnja ove džamije svjedoči drugim plemenitim vrijednostima: vjeri u Boga, radu, trudu i požrtvovanosti. Tokom protekle dvije  decenije na području Medžlisa izgrađeno je i svečano otvoreno 26 džamija, pet mesdžida i administrativna zgrada“, kazao je glavni imam.

Mjesni imam Omer-ef. Majstorović džematlije je pozvao na odgovoran odnos prema džamiji i u budućnosti.

„Džamija je centralno mjesto u našim džematima, pa tako i za nas ovdje, ona će nas okupljati. Ona je simbol naše duhovnosti, naše vjere i naše sadašnjosti“, naglasio je Majstorović.

Otvorenjem ove džamije zaokružen je period izgradnje infrastrukture na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik. 

Author

admin