Sve spremno za početak nastave u bosanskohercegovačkim medresama


shadow

Nova školska 2022/23. godina u bosanskohercegovačkim medresama počinje sutra, 1. septembra, izuzev Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci, u kojoj nastava počinje u ponedjeljak, 5. septembra.

Pripreme u ovim odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini za prijem učenika u internate i početak nastave su provedene i sve je spremno za početak školske godine.

„Medrese su specifične i zbog restoranskih i magacinskih obaveza koje prate potrebe učenika tokom boravka u internatu, tako da je i to zahtijevalo dodatne pripreme. Svi ovi navedeni procesi su pokrenuti i provedeni na vrijeme“, izjavio je za Agenciju MINA mr. Fuad Imširović, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi u Tuzli

S obzirom na to da su medrese škole internatskog tipa, učenici dolaze dan prije početka nastave kako bi se upisali i smjestili u svoje sobe.

„U Medresi „Osman-ef. Redžović“ u Visokom posljednjih nekoliko godina imamo i projekat adaptacije učenika prvih razreda na medresu i njena pravila, te smo odlučili da oni dolaze dan ili dva prije starijih učenika kako bi se mogli upoznati sa kućnim redom, prostorom, profesorima, rasporedom dnevnih aktivnosti i drugim sadržajima“, kazao je Dženan Rezaković, pomoćnik direktora za đački dom Medrese „Osman-ef. Redžović“.

Iako mnoge škole već nekoliko godina imaju problem s nedovoljnim brojem upisanih učenika, broj zainteresiranih kandidata za upis u medrese je sve veći.

„To dalje omogućava kvalitetniju selekciju učenika i lakše i brže formiranje odjeljenja. Online apliciranje, koje je od 2020. godine na snazi prilikom upisa u medrese omogućava lakšu prijavu učenicima i njihovim roditeljima, tako da je i razumljiv povećan broj učenika koji su aplicirali na konkurs“, naveo je Imširović.

Nastavni plan i program u bosanskohercegovačkim medresama najbliži je gimnazijskom nastavnom planu i programu u smislu izučavanja istih predmeta jezičkog, prirodno-matematičkog, društvenog i multidisciplinarnog područja, a odgojno-obrazovni proces će se ove školske godine odvijati u standardnom modelu.

Medrese i gimnazije Islamske zajednice slove za najuspješnije škole, čiji se učenici nakon završetka obrazovanja upisuju na fakultete na najprestižnijim univerzitetima u našoj zemlji i svijetu.

Author

admin