Proslijedi: Završen otkup džematskih prostorija u Bielli: Čin koji će dodatno osnažiti Bošnjake


shadow

Kupovinom i prevodom prostorija u džematu Biella, koje će ujedno biti i sjedište Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji (IZBI), završen je proces otkupa drugog objekta Zajednice u Italiji.

Glavni imam IZBI Ahmed-ef. Tabaković za Agenciju MINA je izjavio kako su u ovom procesu imali veliku podršku džematlija, Bošnjaka u Italiji i cijelom svijetu, Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i italijanskih institucija.

„Džemat Biella svojim primjerom je još jednom dokazao da male skupine, organiziranim radom i predanim pristupom, zaista mogu učiniti velike stvari. Ovom prilikom želim istaći njihove napore i želju za organiziranjem unutar Zajednice i neprestanu podršku istoj, što je u kontekstu u kojem žive, velika žrtva i odgovornost. Iskreno se nadam da će ovaj čin dodatno osnažiti i ostale Bošnjake u Italiji“, naglasio je Tabaković.

Nakon što je 2019. godine u gradu Biella svečano uspostavljena IZBI, napravljeni su brojni iskoraci.

„Podsjetit ću da je u toku akcija prikupljanja sredstava za kupovinu džematskog objekta u džematu Ital-Bosna i nadamo se da ćemo se, ako Bog da, uskoro radovati i ovom uspjehu“, poručio je Ahmed-ef. Tabaković.

Bošnjaci u Bielli su se počeli organizirati početkom 2000. godine, kazao je Alija Salihović, predsjednik džemata Biella.

„Ovaj čin formalizacije kupovine objekta predstavlja ispunjenje naših dugogodišnjih snova. Naš džemat možda jeste brojčano mali, ali kroz svoje aktivnosti nastojimo očuvati našu vjeru, kulturu i tradiciju. Nadamo se da će ova naša žrtva i napor biti zalogom za buduće generacije koje dolaze“, naglasio je Salihović.

Ibrahim Tursunović, mladi džematlija, ukazao je na značaj ovog uspjeha za njihov džemat.

„Ove prostorije nam služe, prije svega, za obavljanje moltivi, ali i za druženje, međusobno upoznavanje i dijeljenje iskustava. Meni lično je bila čast i zadovoljstvo upoznati nove ljude i čuti njihove priče. Sama riječ džamija, koja je arapskog porijekla i nastala je od korijena džeme’a, što znači sakupiti, spojiti, sastaviti. Ostaje nam nadati se da će nam ove prostorije i služiti da se družimo i napredujemo u čuvanju naših običaja i tradicije“, poručio je Tursunović.

Author

admin