Javna tribina u Travniku – Bošnjacima je potreban nacionalni program


shadow

Javna tribina „Historijska pravna retrospektiva i aktuelne pravne pozicije u Bosni i Hercegovini“ održana je večeras u Velikoj sali Općine Travnik u okviru manifestacije “512. dani Ajvatovice”.

Izlagači na tribini su bili dr. Ajdin Huseinspahić i dr. Sedad Dedić.

Dr. Huseinspahić je ovom prilikom podsjetio da su Bošnjaci posebni još od 950. godine i vremena spomena Bosne od strane Konstantina Porfirgeneta, te dodao kako su posebni i po tome što svojom teritorijom Bosna postoji od prvog spomena do danas.
Naglasio je i da Bošnjaci trebaju svoj nacionalni program, kojeg do danas nema.

“Četiri stuba valja graditi. Prvi je akademsko-kulturni, koji treba osmišljavati i definisati program opstanka, spasa. Drugi stub je vjersko-moralni kojeg danas predstavlja Islamska zajednica. Ona je institucija i ona je tu da produhovljuje i podiže moral kod naroda koji treba da prihvata taj program. Treći stub je privredno-ekonomski kojem je potreban novac. Četvrti stub jeste političko-stranački”, naveo je Huseinspahić.

Ocijenio je da problem nastaje kada se prvi stub miješa u četvrti, te da to ne bi trebalo biti tako.

“Sve ovo treba umrežiti te ćemo tako imati nacionalni program”, zaključio je dr. Huseinspahić.

Dr. Sedad Dedić, profesor ustavnog prava, izlaganje je započeo objašnjenjem aktuelne pravne situacije Bosne i Hercegovine.
“Islamska zajednica danas slobodno organizira javnu tribinu u sali Općine o temi koja se tiče naše države i našeg naroda. Tu pijemo domaću vodu i imamo domaće sponzore iz Bosne i Hercegovine. To najslikovitije govori o pravnoj poziciji u kojoj se kao građani nalazimo”, kazao je dr. Dedić.

Naglasio je kako je to situacija drugačija od one u kojoj Bošnjaci nisu imali mogućnost misliti o sebi, odlučivati o svojoj budućnosti u kojoj niko neće diktirati pravila.

“Sloboda je nešto bez čega se ne može živjeti, a da bismo odgovorili na aktuelnu pravnu situaciju, temelj je Ustav”, kazao je dr. Dedić, dodavši kako donošenjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, Aneksom 4 Bosna i Hercegovina nastavlja svoj pravni kontinuitet, te da je to pravna činjenica.

Opći okvirni sporazum za mir nije rezultat pravnih iskustava, naglasio je on, već je rezultat zaustavljanja agresije na našu domovinu, genocida, ubijanja nedužnih i daljeg uništavanja države.

“Kao rezultat toga imamo mnoštvo bolnih kompromisa u okviru pravnog sistema na koji su svi tada pristali. Dok su oni na snazi moraju se poštovati, sviđalo se to nekome ili ne” naglasio je.

Dr. Dedić je na kraju poručio da pravna država mora pobijediti zbog opstanka moderne civilizacije.

Author

admin