Muftija travnički posjetio Humanitarno udruženje “Sreća za sve”


shadow

Manifestacija „Dani Ajvatovice“ već nekoliko godina u svom programu ima i aktivnosti humanitarne naravi. Ove aktivnosti su nam značajne, tako i današnja posjeta centrima i udruženjima za djecu s poteškoćama u razvoju, izjavio je danas muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović prilikom posjete Humanitarnom udruženju „Sreća za sve“ u Travniku.

Cilj današnje posjete muftije travničkog Humanitarnom udruženju „Sreća za sve“ bio je iskazivanje podrške radu ovog udruženja.
„Razgovarali smo s korisnicima i njihovim roditeljima i starateljima. Uručili smo im pomoć iz Fonda Bejtul-mal, putem Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice. Na ovaj način pokazujemo da se Zajednica brine o ranjivim kategorijama društva“, naglasio je muftija.

Rad Udruženja „Sreća za sve“ je inspirativan, ocijenio je muftija Adilović, dodavši da u Udruženju uvijek nailaze na toplu dobrodošlicu, predan rad, nove ideje i incijativu za napredak.

„Važno je spomenuti da se bave plasteničkom proizvodnjom kroz radno-okupacionu terapiju. Uspjeli su organizirati da na korištenje dobiju veći komad zemlje sa 12 plastenika na kojem rade i trude se, te tako, umjesto da budu samo primaoci donacija, oni žele i da zarade“, istaknuo je muftija.

Posjeti je prisustvovao i Merzuk Omerdić, direktor travničkog Regionalnog odbora Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet.

Predsjednica Udruženja Emina Alispahić zahvalila je Muftijstvu travničkom i Merhametu na današnjoj posjeti.

„Merhamet je više puta donirao paketiće za naše najmlađe, djeca se uvijek obraduju. Kada je riječ o Muftijstvu, jako sam ponosna što je naša saradnja uspješna i nadam se da će i trajati“, naglasila je Alispahić.

Društvo je jako onoliko koliko je jaka njegova najranjivija kategorija, kazala je između ostalog Alispahić.

„Pripadnici ove kategorije mogu biti društveno korisni pojedinci, a njihovim roditeljima treba podrška, jer je njihova borba cjeloživotna. Trudimo se dati im podršku. Vjerujem da smo na dobrom putu, jer smo do danas postigli i neke značajne pomake“, poručila je predsjednica Alispahić.

Direktor Regionalnog odbora MDD Merhamet Merzuk Omerdić izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posjete.

„Mališani su nas dočekali s dozom sreće na njima jedinstven način. Nadam se da će ova saradnja potrajati i u budućnosti, a svakako se nadamo saradnji i sa drugim udruženjima“, kazao je Omerdić.

Behija Nezić majka je dječaka koji ima poteškoće sa sluhom, te je kao članica Udruženja zahvalila Muftijstvu travničkom i Merhametu.

„Mnogo su nam bitne ovakve posjete ,da se čuje i zna za našu djecu, i da se razvije svijest o njihovom postojanju i djelovanju“, kazala je Nezić.

Ovom prilikom članovi Udruženja izveli su prigodan program.

Pored ove posjete realizirane su i posjete Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Leptir“ i Udruženju djece i mladih oboljelih od dijabetesa „Slatki svijet“ u Bugojnu, Udruženju za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju „Vodopad ljubavi“ u Jajcu te edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Duga“ u Novom Travniku, a Merhamet je za sve korisnike pripremio paketiće.

Author

admin