Proslijedi: Otvoreni 22. kulturno-edukativni i sportski susreti članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice


shadow

Ovogodišnje 22. kulturno-edukativne i sportske susrete članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice (IZ) danas je u Kulturno-sportskom centru Skenderija svečano otvorio izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus.

„Došli ste da testirate vaše zajedništvo, sposobnost da djelujete kao tim i da na takav način razvijate svoje prijateljske odnose. Islamska zajednica je jedinstvena po svome djelovanju. Na svijetu ima puno imama, ali nema boljih od vas“, poručio je prisutnim imamima muftija Grabus.

Susreti se održavaju u Sarajevu od 27. do 30. juna, a domaćini su Glavni odbor (GO) Udruženja ilmijje, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Sarajevo.

Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje, iskazao je zadovoljstvo što Glavni odbor ove godine može nastaviti sa svojim tradicionalnim projektima, imajući u vidu da prethodne dvije godine susreti nisu održani zbog pandemije korona virusa.

„Raduje nas činjenica da su imami ove godine vrlo rado prihvatili poziv na tradicionalne susrete. U narednom periodu planirani su i različiti projekti iz oblasti afirmacije uloge i značaja imama u zajednici i društvu, kao i projekti rekreativnog i socijalnog kraktera“, naglasio je predsjednik Hadžić.

Salih-ef. Grabus, predsjednik kulturno-edukativnih i sportskih susreta  Udruženja ilmijje, kazao je kako su ove godine pripremili bogate sadržaje za imame.

„Sadržaji će biti kako sportskog, tako i kulturnog i edukativnog karaktera, poput predavanja, druženja i posjeta znamenitostima glavnog grada Bosne i Hercegovine. Nadam se da ćemo zajedno uživati, a ovo je jedna od rijetkih prilika za druženje, rekreaciju, upoznavanje i razmjenu iskustava među imamima, članovima Udruženja ilmijje i uposlenicima IZ u BiH i regionu“, istakao je Grabus.

Prvog dana počela su takmičenja u futsalu, košarci i odbojci, dok će se takmičenja u ostalim disciplinama odvijati u narednim danima, sve do četvrtka, 30. juna, kada su predviđeni finalni susreti u timskim sportovima, proglašenje pobjednika, te zatvaranje susreta.

Na ovogodišnjim susretima učestvuje oko 250 imama, predstavnika svih okružnih odbora Udruženja ilmijje, odnosno uposlenika Rijaseta, muftijstava, medžlisa i institucija IZ u BiH, Mešihata IZ u Srbiji, kao i Islamske zajednice u Crnoj Gori, raspoređenih u 13 ekipa.

Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje i Odbor za sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz kulturno-edukativne i neizostavne sportske aktivnosti.

Author

admin