Donirana dva aparata za hemodijalizu univerzitetskom kliničkom centru tuzla


shadow

Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli danas su uručena dva dijalizna aparata koji će značajno unaprijediti proces hemodijalize u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Aparate je donirala Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini posredstvom Vakufske direkcije i Fondacije “En-Nedžat” iz Kuvajta. Ova donacija je dio projekta ukupne vrijednosti 200.000 KM, u okviru kojeg će do kraja ove godine biti donirano deset hemodijaliznih aparata kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u BiH.

Tokom susreta sa predstavnicima donatora direktor JU UKC Tuzla prof. dr. Vahid Jusufović istakao je značaj ovih novih aparata, s obzirom da Odjeljenje za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju u Klinici za interne bolesti UKC Tuzla ima 200 pacijenata, a usluge se pružaju i u Gračanici i Živinicima, što je oko 300 hroničnih bolesnika koji svakodnevno dolaze na dijalizu.

„Kvalitetna dijaliza sa novim i ispravnim aparatima omogućava kvalitetniji život za dijalizne bolesnike, a ovi aparati će uveliko olakšati i rad medicinskom osoblju“, kazali su prof. dr. Enisa Mešić v.d. načelnice Klinike za interne bolesti i šef Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju i Mirza Jahić, pomoćnik direktora za sestrinstvo.

Predstavnik Fondaciju En-Nedžat dr. Muhammed El-Ensar je istakao opredjeljenje ove fondacije da podrže ovakve i slične projekte u našoj zemlji.

„Obilazeći ovih dana zdravstvene ustanove i kliničke centre kojima su uručeni aparati uvidjeli smo koliko je potrebno da povećamo naše napore i u narednom periodu doniramo još veći broj aparata tamo gdje je to najpotrebnije,“ kazao je dr. Muhammed El-Ensar.

U ime Muftijstva tuzlanskog uručenju donacije prisustvovao je dr. Sead ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, koji je ovom prilikom istakao zadovoljstvo što je Islamska zajednica na inicijativu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i uz svesrdnu pomoć Fondacije „En-Nedžat“ bila u prilici i na ovaj način pomoći pacijentima i zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Današnjim posjetama Tuzli i Tešnju, kako je kazao Asmir Neimarlija, stručni saradnik za projekte Vakufske direkcije, završena je prva faza implementacije ovog projekta, a planirano je da do kraja godine budu uručena još četiri aparata za hemodijalizu.

Author

admin