Večeras promocija knjige “Svjedoci zla” u Bugojnu


shadow

Poslije Mostara, Gornjeg i Donjeg Vakufa, Stoca, Jablanice, Kaknja, Travnika, te bosanskohercegovačke dijaspore, promocija knjige “Svjedoci zla” autora Akifa Agića i Faruka Vele bit će održana u Bugojnu večeras, 12.04.2019.godine, sa početkom od 20:00 sati.

Zbog velike zainteresiranosti javnosti, predstavljanje će se održati u Kristalnoj sali Općine Bugojno, a o knjizi će, pored autora, i ovaj put govoriti ugledni promotori.

Organizatori pozivaju građane Bugojna i drugih gradova Gornjovrbaske regije i Srednjobosanskog kantona da se odazovu promociji knjige koja snažno ustaje protiv zaborava i pokušaja revizije bliže nam historije, te daje glas žrtvama.

O knjizi su do sada pisali ugledni intelektualci i značajne domaće i regionalne ličnosti, među kojima su Stjepan Kljuić, fra Ivo Marković, fra Mirko Majdandžić, Anto Nobilo, akademik Esad Duraković, Seid ef. Smajkić, Faruk Aganović Jupi, Sead Omeragić, dr. Amir Kliko, Amer Đulić i drugi.

Knjiga je do sada, uz ostale, dospjela i do dvojice bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

„Svjedoci zla“, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prate otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske i zločine Hrvatskog vijeća odbrane počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je konačno rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju „Prlić i ostali“.

Agić i Vele izvještajima „sa lica mjesta“ tretiraju najznačajnije, može se reći, ključne događaje, iz tog perioda bilo da je riječ o događajima sa prvih linija odbrane ili da je riječ o razgovorima sa svjedocima neposredno nakon davanja iskaza pred nadležnim sudskim instancama.

Sadržaj knjige tretira teme od početka rata u BiH do 2018. godine. U knjizi na vrlo vješt način se referiraju na krucijalna priznanja o agresiji i zločinima tadašnjih vlasti u Zagrebu kao i na niz dokumenata samoproglašene Herceg-Bosne.

Na koncu, po prvi put u nekom djelu, publikovana je i pravosnažna presuda u slučaju „Prlić i ostali“.

Tekstovi koji u pravilu obiluju nepobitnim činjenicama pisani su u kraćoj izvještajnoj formi. U njima je primjetan obzir prema čitateljima koji i sami imaju iskustva iz perioda rata, i stoga su se suzdržavali od dužih i ličnih komentara na same činjenice.

Najduža poglavlja posvećena su ispovijestima vojnika koji su na tlo Bosne i Hercegovine poslani iz Republike Hrvatske i slučaj svirepe likvidacije oficira i vojnika IV korpusa iz zgrade „Vranica“ u Mostaru, koji još uvijek čeka svoj konačan epilog.

„Knjigu sam pročitao, poštena je i iskrena“, zapisao je, uz ostalo, fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Penzionisani mostarski muftija Seid ef. Smajkić naveo je da je „riječ o vrijednoj i autentičnoj građi“, o „zloćudnoj agresiji prema Republici BiH utemeljenoj na zločinačkoj paradržavnoj tvorevini Herceg-Bosni“.

Također, u knjizi su po prvi put objavljeni spiskovi logoraša koji su prošli konclogore tzv. Herceg-Bosne, a koje su sačinjavali pripadnici HVO-a, odnosno SIS-a.

Uz ratni intervju sa legendarnim komandantom, rahmetli Arifom Pašalićem, te podsjećanje na ranije razgovore sa pokojnim fra Lukom Markešićem i dr. Ivom Bancem, u knjizi govore bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, advokat Ante Nobilo, glavni haški tužilac Serge Brammertz, fra Ivo Marković, historičar Tvrtko Jakovina, komunikolog i autor knjige „HVO u Sarajevu“ dr. Marijo Pejić, ugledni hrvatski novinar Boris Pavelić, Ivica Jeger, vojnik HV-a koji je ratovao u Gornjem Vakufu, saopćeno je.

Author

admin