U Bugojnu promovirana knjiga „Svjedoci zla“


shadow

U organizaciji Općine Bugojno, u prepunoj bugojanskoj Kristalnoj sali sinoć je održana promocija knjige „Svjedoci zla“ autora Akifa Agića i Faruka Vele.

O knjizi su govorili profesor historije Ešref Karamustafić, te autori djela.

Prije početka predstavljanja prikazani su dijelovi dokumentarnog filma i kratki reportažni zapisi ratnog reportera Akifa Agića nastali na ratnim poprištima devedesetih, te razgovori sa svjedocima užasnih stradanja na područjima Hercegovine i srednje Bosne.

Profesor Karamustafić knjigu „Svjedoci zla“ nazvao je posljednjim vidom otpora zlodjelima koja su učinjena na području gdje je, kako je ko konstatirao Haški tribunal, proveden „udruženi zločinački poduhvat“ s ciljem stvaranja etničkih čistih područja tzv. Herceg-Bosne, te kasnije pripajanje tih teritorija Republici Hrvatskoj.

„Mi smo narod koji lahko zaboravi najteže rane i istine. Knjiga „Svjedoci zla“ je borba protiv te zadnje faze genocida i zla, a to je negacija i genocida i zla. Zla koje se nadvilo ne samo na jadnom zemljicom Bosnom nego nad cijelom Evropom i svijetom. Zla koje se zove fašizam, nacizam, te, u slučaju BiH, domaći sinonimi – četništvo i ustaštvo. To su rafirniani oblici tih evropskih ideologija, koje cvjetaju, nažalost, širom Evrope, a i u našoj BiH. Knjiga je doprinos borbi protiv te ideologije. Ona izraz borbe protiv negacije zla“, kazao je uz ostalo profesor Karamustafić prporučujući knjigu.

Faruk Vele, jedan od autora, istakao je kako je cilj knjige bio da vrati glas žrtvama, te da se snažno suprostavi sve aktivnijem procesu njihove dehumanizacije, ali i zaborava. Posebno zbog činjenice da mnogi zločinci i danas slobono šetaju po BiH i u susjednim državama.

Naglasio je kako autori ovog djela ne razdvajaju žrtve po nacionalnim pripadnostima, te da smatraju kako Bugojno mora imati snage jednako odati počast i žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Oni koji su odgovorni za zločine moraju odgovarati, ma ko oni bili.
Zločin je zločin! Ali je, dodao je, važno istaknuti uzroke i korjene zla. U tom smislu podvukao je važnost ukazivanja na ideologije koje su dovele do raspirivanja mržnje i zločina, a one su jednako žive i vitalne i danas, kao i devedesetih.

„Profesor Fra Ivo Marković primijetio je da je ova knjiga iskrena i poštena, dok je fra Mirko Majdandžić naglasio kako njezin cilj nije bio da dosipa sol i kopa nove rovove, već da se donese činjenice u cilju spoznaje jedne ukupne istine. I to je, zaista, tačno. I fra Ivo i fra Mirko, ali i drugi čestiti hrvatski intelektualci su jasni u ocjeni da je tzv. Herceg-Bosna nanijela ponajviše štete samim Hrvatima, posebno bosanskim“, istakao je, uz ostalo, Vele.

Upozorio je na primjere reafirmacije tzv. Herceg-Bosne, te ukazao na aktivnosti susjedne Hrvatske i Srbije koji ne odustaju od svojih ratnih ciljeva, a to je, prije svega, razbijanje BiH!

Akif Agić je u nadahnutom izlaganju istakao da je prisustvo ideja koje su dovele do UZP-a sasvim očito i da se to najbolje može vidjeti na primjeru veličanja ratnog zločinca Darija Kordića.

„Dario Kordić je zločinac i fašista i nije mu mjesto u crkvama i na predavanjima studentima. Mladima je potrebna istina da bi se spoznalo zlo, a istina se danas skriva“, rekao je Agić.

Zato se, smatra on, istina mora ponuditi i Zagrebu i Beogradu.

„Borba za istinu je ono što nam sada treba… Mlorad Dodik i Dragan Čović ismijavaju i državu i žrtvu i niko ništa ne čini“, poručio je Agić, vjerujući da se ni Zagreb ni Beograd nikada više neće usuditi vojno napasti BiH.

Organizaciju promocije, uz Općinu Bugojno, pomogli su MAK-ART-LIVE, te ratni komantant Armije RBiH Faruk Aganović Jupi.

O knjizi „Svjedoci zla“ do sada su pisali i govorili ugledni intelektualci i značajne domaće i regionalne ličnosti, među kojima su Stjepan Kljuić, fra Ivo Marković, fra Mirko Majdandžić, Anto Nobilo, akademik Esad Duraković, Seid ef. Smajkić, Faruk Aganović Jupi, Sead Omeragić, dr. Amir Kliko, Amer Đulić i drugi. Ona je, uz ostale, dospjela i do dvojice bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Knjiga „Svjedoci zla“, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prati otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske i zločine Hrvatskog vijeća odbrane počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je konačno rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju „Prlić i ostali“.

Agić i Vele izvještajima „sa lica mjesta“ tretiraju najznačajnije, može se reći, ključne događaje, iz tog perioda bilo da je riječ o događajima sa prvih linija odbrane ili da je riječ o razgovorima sa svjedocima neposredno nakon davanja iskaza pred nadležnim sudskim instancama.

„Knjigu sam pročitao, poštena je i iskrena“, zapisao je, uz ostalo, fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.
U knjizi je objavljena drugostepena, pravosnažna presuda u slučaju Prlić i ostali. Također, po prvi put su objavljeni spiskovi logoraša koji su prošli konclogore tzv. Herceg-Bosne, a koje su sačinjavali pripadnici HVO-a, odnosno SIS-a.

Uz podsjećanje na ranije razgovore sa pokojnim fra Lukom Markešićem i dr. Ivom Bancem, u knjizi govore bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, advokat Ante Nobilo, glavni haški tužilac Serge Brammertz, fra Ivo Marković, historičar Tvrtko Jakovina, komunikolog i autor knjige „HVO u Sarajevu“ dr. Marijo Pejić, ugledni hrvatski novinar Boris Pavelić, Ivica Jeger, vojnik HV-a koji je ratovao u Gornjem Vakufu i drugi.

Author

admin