ODRŽANA DEVETA REDOVNA SJEDNICA SABORA IZ U BIH


shadow

Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Hasana Čengića održana deveta redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uvodnim riječima prisutnim sabornicima obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je ovom prilikom rekao kako se odnosi u svijetu iz sata u sat kompliciraju, a događaji pretiču jedni druge.

– Sve što se desi na jednoj strani svijeta, u istom trenu može biti poznato na svakom mjestu ljudskoga bivstvovanja i ti se događaji, na posredan ili neposredan način, reflektuju na svakoga od nas.

Naša prsa posebno pritišću vijesti o sukobima i nesporazumima unutar muslimanskog svijeta. Osjećamo bol kada god se zasiječe u tkivo našega ummeta, bilo da se to događa na njegovoj vanjštini ili iznutra. Pred nama je ovih dana slika Jerusalema, prve kible muslimana, koja trepti od nemoći muslimanskog svijeta, koji osim beznadežne emocije, nema nikakav suvisao odgovor.

No, takav muslimanski svijet najbolje ćemo razumjeti ako pogledamo nas same, ovako malobrojne, na ovako malom prostoru, kako se teško nosimo sa svojim unutarnjim nesporazumima, i to u svim segmentima našeg javnog i društvenog života. Ne pokazujemo spremnost da priznamo vlastite greške, nedostatke i slabosti, a istodobno smo neodmjereni u kritikama drugih. Sve ono što prigovaramo muslimanskom svijetu, kao razlogom njegove razjedinjenosti i suprotstavljenosti, možemo vidjeti u vlastitom okruženju.

Pred nama, pred Islamskom zajednicom u BiH, pred njenim članovima, a posebno ulemom, težak je zadatak. On će zahtijevati rad i strpljenje, a prije svega, mudrost i razboritost – kazao je u uvodnom obraćanju reisu-l-ulema Kavazović te iskazao svoja očekivanja od današnjeg zasjedanja Sabora.

Na Dnevnom redu Sabora bilo je više tačaka. Razmatrani su i usvojeni budžeti institucija Islamske zajednice u BiH za 2018. kao i Odluka o izvršenju budžeta Rijaseta za 2018. godinu. Također, razmatran je i usvojen Program rada Sabora za 2018. godinu i Plan rada institucija IZ u BIH za 2018. Razmatran je i usvojen, uz nekoliko sugestija sabornika, i Pravilnik o organizaciji IZ u BiH dijaspori i dopune Pravila medresa IZ u BiH. Na kraju su sabornici postavljali saborska pitanja.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini usvojio je Izjavu povodom jednostranog pokušaja promjene statusa svetog grada Kudsa – Jerusalema.

U Izjavi Sabora IZ u BiH se kaže:
– Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izražava svoje žaljenje i zabrinutost jednostranim pokušajem promjene statusa svetog grada Kudsa -Jerusalema.
Kuds sa Mesdžidu-l-Aksom je jedan od tri sveta grada islama i prva kibla muslimana. On je sveti grad u tradiciji Jevreja, kršćana i muslimana. U njemu je uvijek bilo mjesta za sve vjere i njihove bogomolje. Muslimani su stoljećima upravljali ovim gradom i nikada ga nisu smatrali samo svojim.

Pokušajem jednostranog mijenjanja statusa ovog svetog grada čini se velika nepravda i ugrožavaju izgledi za postizanje pravednog i trajnog mira.

Proglašavanje Jerusalema glavnim gradom Izraela je ne samo nepravedno prema muslimanima i kršćanima Palestine, pa i čitavog svijeta, nego je i nelegalno. Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a br. 478 je jasno kazala kako tvrdnja Izraela da je Jerusalem «cijeli i jedinstven» glavni grad Izraela krši međunarodno pravo. Status Jerusalema je definiran rezolucijama Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom koje bi trebalo biti obavezujuće za svakog.

Nadamo se da će se poštovati poseban status Kudsa- Jerusalema koji on ima u ibrahimovskim-abrahamovskim tradicijama, kao i volja međunarodne zajednice koja je jasno izražena na posljednjoj sjednici Generalne skupštine UN-a, stoji na kraju današnje Izjave Sabora Islamske zajednice.(kraj)

Author

admin