REISU-L-ULEMA POSJETIO HASAN ATLI


shadow

Danas se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sastao sa savjetnikom za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini g. Hasanom Atlijem.

G. Atli je upoznao reisu-l-ulemu o aktivnostima Dijaneta Republike Turske na vjersko-prosvetnom i humanitarnom planu, a razgovarali su i o posjeti direktora uprava Rijaseta Islamske zajednice

u Bosni i Hercegovini Republici Turskoj. Također, g. Atli je upoznao reisu-l-ulemu o naporima Republike Turske da sačuva mir na svojim južnim granicama prema Siriji, te o ograničenoj vojnoj intervenciji kako bi se eliminisale paravojne formacije na tom području.

Reisu-l-ulema je još jednom izrazio privrženost Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini na razvijanju dobrih odnosa i saradnje sa upravom Dijaneta na čelu sa predsjednikom Ali Erbašom. Reisu-l-ulema i cijela Islamska zajednica cijene napore Dijaneta Republike Turske da se pomogne muslimanima u Mijanmaru i Palestini, a posebno muslimanima Sirije. Islamska zajednica cijeni napore koje je ulagalo rukovodstva Republike Turske, u proteklim godinama, da se sirijska kriza što prije okonča, jer je narod Republike Turske, pored naroda Sirije, najviše pogođen ovom teškom i razornom krizom.

Kako je istaknuto, Reisu-l-ulema još jednom apeluje da se sukob u Siriji zaustavi, i podržava pravo građana da sami odlučuju o uređenju svoje zemlje. „Skupine koje produbljuju konflikt i ugrožavaju mir, i suverenitet Republike Turske i AR Sirije, moraju biti zaustavljeni. Muslimani Bosne i Hercegovine, i njihova ulema, učit će u narednim danima hajr dovu muslimanima Sirije, narodu Turske i njegovom vođstvu, u nadi da će oni biti predani brzoj uspostavi mira u Siriji, kojeg svi muslimani svijeta željno iščekuju,“ poručeno je između ostalog nakon današnjeg susreta.(kraj)

Author

admin