Održana svečana dodjela diploma diplomantima i magistrantima Fakulteta islamskih nauka


shadow

Na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu danas je održana svečana dodjela diploma magistrantima i diplomantima Fakulteta islamskih nauka za akademsku 2022/2023. godinu.

Svečanosti su prisustvovali direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodžić, profesori Fakulteta islamskih nauka, ali i porodice i prijatelji svršenika Fakulteta.

„Fakultet islamskih nauka svih ovih godina pruža značajan doprinos osnovnoj, ne samo misiji Islamske zajednice, nego i našem narodu u cjelini. Istovremeno, on svojim konceptom otvorenosti, dijaloga i suživota doprinosi i društvu u cjelini“, kazao je u okviru protokola direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić.

U svojstvu izasalnika reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef Kavazovića, dr. Hodžić je čestitao diplomatima i Fakultetu na postignutim rezultatima.

„Svi u Zajednici smo ponosni na djelovanje Fakulteta islamskih nauka. Želimo da Fakultet nastavi svoj koncept univerzalističkog i kritičkog obrazovanja, te da Zajednica na tom putu nastavi pružati podršku“, poručio je dr. Hodžić.

Fakultet islamskih nauka je ove godine promovirao ukupno 60 magistranta i diplomanta.

Diplome magistara su uručene 22 studenta, od kojih su njih troje i hafizi Kur’ana. Promovisano je i 38 diplomanata prvog ciklusa, među kojima je 10 hafiza Kur’ana.

„Riječ je o izrazito uspješnoj generaciji diplomanata i magistranata. Oni su rezultat zajedničkog rada profesora i uposlenika Fakulteta islamskih nauka i ponosni smo na njihove uspjehe. Ovo je prilka zahvaliti se kolegama na posvećenom radu sa studentima, ali i zahvaliti se vama prisutnim roditeljima što ste nam na povjerenje dali vašu djecu. Obrazovni proces je prilika da damo doprinos našoj Zajednici i društvu u cjelini“, kazao je dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Mustafa Hasani. 

Dekan Hasani je prilikom obraćanja uputio i nekoliko savjeta diplomatima, poručivši da je posebna čast nositi diplomu Fakulteta islamskih nauka.

„Živite u haotičnom vremenu. Kad pogledamo poslove danas, vidimo da ljudi izbjegavaju raditi sa ljudima, te radije rade sa stvarima. Vi ste opredijeljeni za rad sa ljudima, s ja ne sumnjam u vaš uspjeh“, poručio je dekan Hasani.

Ove godine Fakultet islamskih nauka među diplomatima prvi put u povijesti promoviše studenticu koja je diplomirala prosječnom ocjenom 10,00. Riječ je o hafizi Mubini Suljić Solo.

„Hvala vam što ste u moru jednakih bili potpuno i iskreno drugačiji. Čast je da skupa sa svojim kolegicama i kolegama ponesem ovo časno priznanje, a ovo je i prilika da se zahvalimo svima koji su doprinijeli ovom danas. Ovo je za mene veliko i vrijedno priznanje i zahvalna sam Dragom Bogu što me je počastio time da ponesem ovo kao uspomenu sa čestverogodišnjeg studija na Fakultetu islamskih nauka“, kazala je hafiza Suljić Solo. 

Uz nju, još je troje studenata među dobitnicima priznanja Zlatna značka, hafiz Hamdo Solo, Amina Bećar i Umihana Šošić. 
Srebrene značke je u ovoj godini zaslužilo troje studenata Alija Mevkić, Amina Čutura Hodžić i Amila Čilaš.

Author

admin