Muftija Smajlović: Nove svjetiljke u banjalučkom muftiluku od danas su biser skupocjeni


shadow

Muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović danas je izjavio da su svršenici prve generacije Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci skupocjeni biser.

U Banskom dvoru danas je održana svečana akademija prve generacije, što je historijski događaj, a zvanicama se ovom prilikom obratio muftija Smajlović.

„Danas svjedočimo dolazak mladosti na trasu života koja može i treba biti novo svjetlo na ulicama Banje Luke, banjalučkog muftiluka i cijelog područja Islamske zajednice. Stoga, povodom prve generacije obnovljenog rada Medrese u Banjoj Luci s velikim zadovoljstvom treba istaći da ovo, skoro četiristoljetno, obrazovno naslijeđe želimo podijeliti sa svim ustanovama nauke i obrazovanja u ovom gradu i na širem prostoru. Znanje i nauka su univerzalni dar Sveznajućeg Boga i zajedničko dobro svih ljudi“, kazao je muftija.

Riječi univerzalne poruke i znanja otkrivaju najviše ljudske vrijednosti za progres u kvaliteti društvenog života, akcentirao je muftija Smajlović.

“Ljudski potencijal se ne može izraziti bez učenja. Znanje koje se stiče sa sviješću o Gospodaru svjetova jeste znanje koje donosi apsolutnu korist, i sigurno neće biti zloupotrijebljeno. Odgovorno rukovodstvo u Muftijstvu banjalučkom je ponosno na činjenicu da roditelji rađaju i usmjeravaju svoju čeljad na odgojno-obrazovne ustanove naših mekteba i medresa”, izjavio je on.
Ocijenio je da to može biti nova snaga za poticaj napretku u svim područjima života.

“Dobro je korisno da su s nama danas nosioci važnih uloga u organima vlasti i da zajedno svjedočimo opredjeljenje mladosti za učenje i koristan rad! To nam treba u svim džematima, odgojno-obrazovnim ustanovama i organizacionim jedinicama Islamske zajednice, ali i društva uopće”, dodao je muftija banjalučki.

Za ljudski rod je obaveza da pokrene vlastite sposobnosti i s punom snagom i odgovornošću podiže centre nauke i obrazovanja u kojima će se učiti i znanje širiti, naglasio je muftija.

Stoga, uputio je poziv da “mnogo više i predanije radimo na izgradnji pretpostavki za kvalitetno odgajanje i obrazovanje naše mladosti”.

“Ovaj trenutak na početku novog stoljeća i milenija doima se prijelomnim u pogledu definiranja premisa odgoja i obrazovanja. Krajnje vrijeme je da do nivoa svijesti ove generacije dođe spoznaja da karakter obrazovanja i odgoja određuje i reflektira karakter društva. Poslanik islama Muhammed, a.s., svoju misiju je označio odgajateljskom: ‘Allah me je poslao da razvijem i usavršim plemenite crte odgoja kod ljudi’“, izjavio je muftija.

Obraćajući se ovom prilikom muftija banjalučki istaknuo je da, stoga, „svi faktori našeg društva mogu doprinijeti mnogo više da se škola u ovom vremenu u svim aspektima djelovanja podigne na kvalitetniju razinu, te da se u potpunosti sačuva njezina odgojno-obrazovna uloga“.

„Mnogo je mjesta gdje poroci današnjice uzimaju danak našoj mladosti. Zato škola i učitelj moraju ostati naša nada. Veliko je zadovoljstvo što ste, poštovani roditelji, rodbino, dragi gosti i prijatelji, svojim prisustvom uljepšali ovu svečanost i iskazali pažnju i podršku Medresi ‘Reis Ibrahim-ef Maglajlić’. Medresa nosi naziv alima sa područja Banje Luke koji se ovjerio kvalitetom širom svijeta! I neka mladost iz ove ustanove bude ponosna na tu činjenicu i nastavi vlastiti hod stazom uspjeha, pronosi svjetlo ovoga grada i, naravno vrati svoj dug ovome gradu! To Banjoj Luci treba! Svemogućeg Boga molim da maturante, sinove i kćeri ove naše lijepe domovine ojača u znanju i moralu, a sve nas uputi“, zaključio je u obraćanju muftija Ismail-ef. Smajlović.

Author

admin