Održan Forum “Aktualnost doprinosa Nerkeza Smailagića političkim i islamskim naukama”


shadow

Forum “Aktualnost doprinosa Nerkeza Smailagića političkim i islamskim naukama”, u organizaciji Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, održan je danas u Sarajevu.

Imajući u vidu opću kulturnopovijesnu važnost politološkog i islamološkog opusa Nerkeza Smailagića, te njegov doprinos u rasvjetljavanju izvorne civilizacijske i vjerske uloge islama u aktualnim okolnostima političke banalizacije, Bošnjački institut organizirao je ovaj forum kojim želi povezati i rasvijetliti politički angažman Nerkeza Smailagića i politički angažman Adila Zulfikarpašića.

„Bitni razlozi ovog foruma su u trajnom kulturno-povijesnom značaju politološkog i islamološkog djela Nerkeza Smailagića. Cilj je da upozorimo na tu važnost. Neposredni razlozi su u aktualnosti doprinosa Smailagića mišljenju politike, u ovim okolnostima u kojima se iznevjerava, devastira, obesmišljava temeljni smisao politike. Na drugoj strani je značaj njegovih doprinosa studijama islama, i značenju izvorne vjerske i civilizacijske uloge islama, također u okolnostima kada se, i zlonamjerno, nastoji iskriviti i osporiti civilizacijska uloga islama“, kazao je urednik Foruma dr. Hilmo Neimarlija.

Kako je naglasio, Forum je ujedno poziv i poticaj mlađim istraživačima, proučavateljima, kako u političkim, tako i islamskim naukama, da se okrenu djelu Nerkeza Smailagića, kao jednom od onih opusa koji je ne samo najvišeg intelektualnog i stilskog određenja u našim prilikama, nego i da u njegovom djelu prepoznaju velika pitanja i mogućnosti odgovaranja.

Učesnici foruma su bili akademik Damir Grubiša, akademik Mile Babić, akademik Enes Karić, prof. dr. Elvis Fejzić.

„Smailagić je bio veliki politički filozof. On je svojim knjigama pokazao povijest demokratije, od starogrčke, srednjovjekovne, pa novovjekovne demokratije. Bio je slobodan mislilac, nije bio podložan ni jednog ideologiji“, kazao je Babić.

Akademik Karić podsjetio je da je Smailagić obilježio šezdesete, sedamdesete i početak osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, u polju islamskih i političkih nauka.

„On je obilježio svoje vrijeme velikom produkcijom knjiga o islamu. Davao je to u tada neobičnom jeziku, sveučilišnim jezikom koji sada govori o islamu. Donio je nešto što se zove knjige o islamu. Po svom jeziku bio je prepoznatljiv diljem Balkana“, naveo je Karić.

Također, dodao je da je druga važna alineja koja se treba spomenuti Smailagićeva nesvakidašnja upućenost u tokove tadašnje evropske islamske misli.

„On je prevodio vrhove iz evropske islamologije, ali i iz raznih drugih oblasti. Pokazao je islam u svom bogatstvu – islam kao vjera, kultura, civilizacija, stil života, i islam kao šansa za narode koji su ga prihvatili. Pokazao je i dijalošku komponentu islama“, istaknuo je Karić.

Prof. dr. Elvis Fejzić istaknuo je da je Smailagić jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca i univerzitetskih profesora u 20. stoljeću.

„Svoju akademsku karijeru je počeo na Univerzitetu u Sarajevu, da bi se kao predavač ostvario na Univerzitetu u Zagrebu, na Fakultetu političkih znanosti. Njegove najznačajnije knjige koje je objavio su ‘Politička vizija Dantea Aligijerija’ i ‘Historija političkih doktrina’, koja je za disciplinu politologije i politološke subdiscipline najvažnija. Međutim, posebno je važna, možda donekle i kontroverzna njegova knjiga ‘Radnička demokracija i radnička partija’. Vrlo brzo nakon toga je završila njegova karijera, a jedna od mojih pretpostavki je da je zapravo ta studija donekle doprinijela završetku njegove akademske karijere u Zagrebu, s obzirom da je u knjizi pokušao da napravi vrstu reformacije zvaničnog socijalističkog sistema vlasti i to se moglo ocijeniti kao direktni atak na tadašnju vlast“, ocijenio je Fejzić.

S obzirom na navedeno, Fejzić je naglasio da je Smailagić bio vrlo hrabar, markantan profesor.

„Studenti su ga cijenili jer je bio izvrstan predavač, bio je kooperativan. Međutim, ono što je nama značajno, jeste da je i u političkom smislu bio vrlo hrabar, jer zapravo nemamo puno ljudi koji su se iz njegovih motiva suprotstavljali tadašnjem režimu socijalističke vlasti. Sve u svemu, vrlo je značajan za bosanskohercegovačku politologiju, za nas je jedan od najrecentnijih teoretičara“, naveo je Fejzić.

Forumu je prisustvovao veliki broj zainteresovanih za djelo Nerkeza Smailagića.

Author

admin