Projektni i Kustoski tim izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” posjetio reisul-ulemu


shadow

Predstavnici Kustoskog i najužeg Projektnog tima izložbe „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“, koju realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, danas su posjetili reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića.

Reisul-ulema je, naglasivši da izložba dokumentirano i raskošno predstavlja višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom, obrazovnom, umjetničkom, graditeljskom i javnom životu Bosne i Hercegovine i Evrope, našu sposobnost za zajedništvo, dijalog i život u susretanjima i razmjenama s drugima, uputio čestitke na predanom radu.

„Učinili ste nas ponosnim. Hvala vam, u moje, i u ime Zajednice. Ono što imamo priliku vidjeti i čuti nakon otvorenja izložbe, jeste da je ova izložba došla kao mehlem. Izložba se dogodila u pravi trenutak, iako su i generacije prije nas sanjale o njoj. Uloženo je puno truda, napora, ljubavi, ovo je veliko djelo, koje nije mjerljivo u materijalnom smislu“, kazao je reisul-ulema.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku prof. dr. Dževad Hodžić iskazao je zahvalnost reisul-ulemi Kavazoviću za podršku koju je pružio u ovom velikom projektu.

Također, reisul-ulemi su predstavljene provedene aktivnosti, te je informiran o odličnoj posjećenosti izložbe od njenog otvorenja.

„Imali smo čast i zadovoljstvo da se susretnemo s reisul-ulemom. Reisul-ulemu smo informirali o nekim najznačajnijim podacima o ovoj izložbi, te smo mu se zahvalili na doprinosu ovom projektu. Naravno, mi ćemo detaljan izvještaj podnijeti Rijasetu po završetku ovog projekta. Izložbu je do sada posjetilo više od 25.000 ljudi, nadamo se da će do kraja taj broj biti i veći“, izjavio je projekt menadžer Ismet Veladžić.

Izložba će u galeriji Collegium Artisticum biti otvorena do 18. novembra, a zatim će biti predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi.

Author

admin