Fond “Gazi Husrev-beg” dodijelio 292 stipendije učenicima i studentima iz BiH i Sandžaka


shadow

Fond „Gazi Husrev-beg“ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) danas je dodijelio 292 stipendije učenicima i studentima iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Prigodna svečanost održana je u Amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a prisustvovalli su joj i reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, drugi predstavnici Islamske zajednice, kao i rukovodstvo Fonda i Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

„Koristim priliku da zahvalim, prije svega, našim džematlijama iz Njemačke, koji su iz godine u godinu aktivni i obezbjeđuju stipendije za našu djecu. Ove stipendije će našoj djeci dobro doći i one su vrlo značajne. Imajući u vidu da kroz Islamsku zajednicu imamo podjelu u četiri kruga – stipendije Rijaseta Islamske zajednice, stipendije IZBNJ, stipendije IZBSA, stipendije Fonda ‘Bošnjaci’, jasno je da sve to govori da su naši ljudi vrlo posvećeni tome da ulažu u našu mladost“, izjavio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

U ime IZBNJ ovom prilikom obratio se Adem Hasanović, sekretar, poručivši da „biti na usluzi, biti od koristi, predstavlja srž i smisao postojanja Zajednice“.

Imam džemata Braunschweig Sabrija Hadžiabdić ukazao je na radost svih onih koji učestvuju u ovoj akciji. 

„Posebno smo zahvalni našim džematlijama, jer oni su baza. Mi ove godine imamo i džematliju koji je donirao 15 stipendija, što je za svaku pohvalu. Što se tiče naših stipendista, želimo im reći da ostanu ono što jesu i da ovo iskoriste na najljepši način, da sutra iz ove generacije bude akademika, profesora, ljekara, ali prije svega dobrih ljudi“, kazao je on.

Rezultat i uspjeh ove akcije ne bi se mogao postići bez imama, ali i džematlija – stipenditora.

„Dolazim s Kosova, a član sam džemata u Dortmundu. Ovo je jedan od najznačajnijih fondova koji pomažu učenje, obrazovanje mlađih generacija. To je važno u našoj bošnjačkoj tradiciji, da se pomaže učenje. Nadam se da će i generacije koje su sada dobile stipendije, sutra biti od onih koji će pomagati“, izjavio je Senad Destanović, stipenditor,

Stipendije i pomoć su dodijeljeni studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama.

Akcija „Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku“ ima kontinuitet, velike rezultate i podršku džemata, te je postala i akcija po kojoj je Fond „Gazi Husrev-beg“ prepoznatljiv, kako kod džematlija i džemata u Njemačkoj, tako i u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. S današnjim stipendijama, Fond je za školovanje studenata izdvojio ukupno 1.915.000 eura.

Author

admin