Reisul-ulema i muftija tuzlanski obišli restauriranu Husejnija džamiju u Gradačcu


shadow

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović danas su posjetili zgradu sjedišta Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gradačac, koja je nedavno adaptirana.

„U skorije vrijeme Medžlis Islamske zajednice Gradačac je uspio da obavi rekonstrukciju administrativne zgrade. Čekali smo to dugo, važno nam je da imamo dobru, uvjetu zgradu, da se ovdje može kvalitetno obavljati misija Islamske zajednice“, naglasio je muftija Fazlović.

Također, reisul-ulema Kavazović i muftija Fazlović posjetili su restauriranu Husejnija džamiju u Gradačcu.

„Iznimno nam je važno da smo sa poštovanim reisul-ulemom došli u džamiju Husejniju. Ne treba naglašavati koliko je džamija Husejnija važna. Tako je to stoljećima a tako je i danas. Ovo je džamija za koju je vezan svaki Bošnjak u Gradačcu, ali i mnogo šire. Ona ima svoju konkretnu, svakodnevnu svrhu, ima svoj džemat ali ona je i simbolički izuzetno važna za ovaj dio naše domovine Bosne i Hercegovine“, kazao je ovom prilikom muftija Fazlović.

Podsjetio je na bogatu prošlost Gradačca i na historiju vakufa Husein-kapetana Gradaščevića.

„Džamija je centralni dio njegovog vakufa. Poseban je svjetionik na ovom mjestu. Svjetionik je naše vjere, duhovnosti, ali i našeg patriotizma. Ovdje se može učiti o patriotizmu. Svijest koja je ovdje u Gradačcu u kontinuitetu očuvana o temeljnoj važnosti domovine, u velikoj mjeri duguje simbolima kao što je ova džamija“, naveo je muftija.

Restauratorski radovi su se odnosili na cjelokupnu unutrašnjost džamije kako bi se dovela u izvorno stanje bez narušavanja prvobitnog i autentičnog izgleda.

Džamija je kroz historiju bila obnavljana nekoliko puta, tako da je njen originalni, estetski aspekt bio potpuno nepoznat. Tokom sadašnje restauracije čišćenjem materijala došlo se do originalnog sloja.

Restauracija i rekonstrukcija džamije je rađena u nekoliko faza, s ciljem očuvanja autentičnog izgleda džamije. Posljednji radovi na restauraciji su započeli početkom 2019. godine. U narednom periodu će uslijediti radovi na vanjskom uređenju.

„Sve ovo smo danas pogledali s velikim zadovoljstvom, osjetio sam to i kod reisul-uleme. Zahvalni smo Medžlisu Islamske zajednice Gradačac, glavnom imamu, predsjednicima, Građevinskom odboru. Pratili smo to pomno i neposredno“, kazao je muftija.

Ove posjete su realizirane nakon završetka manifestacije „Dova za domovinu“, a muftija Fazlović je ukazao na njen značaj.

„Došli smo u Medžlis IZ Gradačac i u ovu lijepu džamiju sa platoa na Trebavi, gdje se nalazi poseban simbol – ljijljan, izgrađen u čast šehidima i gazijama. Ovo je kapija Bosne i Hercegovine i odbranjena je časno, stameno, sa porukom za budućnost, ako Bog da. Očekujem da će ovo dovište biti znamenito u budućnosti. Ovdje živi dobar, hrabar, pobožan, narod i zaslužuju da se okupljamo u programima kakav je bio današnji. Posebno nam je važno da je danas s nama reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, da je ovdje uputio svoju poruku, odgovorno i hrabro. Svi uvijek stojimo iza poruke reisul-uleme“, poručio je u Gradačcu muftija Fazlović.

Author

admin