Gradačac: Proučena Dova za domovinu


shadow

Manifestacija “Dova za domovinu Bosnu i Hercegovinu” na Musalli kod spomenika “Ljiljan” na Banderi u Gradačcu, održana je danas u prisustvu velikog broja vjernika.

Programu je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

„Ovdje samo na ovim mjestima branili čast i dostojanstvo našega naroda i domovine Bosne i Hercegovine. Odavdje smo željeli smo mir, iščekivali smo ga i hvala Bogu da smo ga dočekali. Ono što je sada za sve nas u Bosni i Hercegovini važno jeste da nastavimo graditi kuću mira, da nastavimo pozivati na slogu i razumijevanje među ljudima. Nadamo se da ćemo, ako Bog da, izgraditi bolju državu, dočekati bolje vrijeme i ući u zajednicu evropskih naroda. To je ono čemu se nadamo a čemu smo se nadali i onda kada smo ovdje posljednji puta stajali braneći domovinu. Tako je i danas kada smo došli da se prisjetimo tih dana“, izjavio je ovom prilikom reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je kazivao i hutbu, naglasivši da se oko naše domovine pletu spletke, javne i tajne, te da je neophodno ostati budan na njenim granicama, jer domovina je najvažnije mjesto na Zemlji.

„Ostanimo budni stražari na granicama domovine. Ona će nas uvijek trebati, svoje pouzdane čuvare, jer se oko naše Bosne pletu spletke, javne i tajne. Oživjele su snage onih koji žele izazvati raskole i neprijateljstva među nama, posijati sjeme zlobe, od brata napraviti dušmana, a dušmana predstaviti prijateljem. Čine to kako bi oslabili našu volju za ustrajnošću i kako bismo odustali. Pokušavaju nas podijeliti na suprotstavljene strane, na grupe i stranke, kako bismo im postali lahak zalogaj“, kazao je, između ostalog, reisul-ulema tokom hutbe na Musalli kod spomenika “Ljiljan”.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović naglasio je da „Ljiljan“ ukazuje na hrabrost i herojski otpor ovog kraja.

„Ovdje smo radi ibadeta, da učimo dovu Bogu Svemilosnom. Činimo to kako su to činili naši preci stoljećima. Dovišta u našoj zemlji su prisutna od pamtivijeka i etablirana su u bosanskim uzvisinama. Ovo dovište je puno simbolike i hvala Bogu da ga imamo. Ovdje smo s osjećanjem koje nas povezuje s najboljim sinovima naše zemlje – šehidima. Odbranili su ovu kapiju domovine, odbranili su svoj grad, svoju domovnu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je muftija Fazlović.

Muftija je proučio i Dovu za domovinu.

Džuma-namazu i učenju Dove za domovinu je prethodio prigodan program, kada se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac Nusret-ef. Kujraković.

„Ovo je mjesto našeg ponosa. Danas izražavamo i punu podršku reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću. Reisul-ulema, ti nas vodi, a mi ćemo uvijek ići za tobom“, kazao je ovom prilikom efendija Kujraković.

Programu je prisustvovao i potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

„U vremenu smo kada je i današnja dova borba za domovinu. I današnju dovu smatram načinom za pokazivanje toga da je ošnjacima Bosna i Hercegovina uvijek na prvom mjestu. Prema tome, dova jeste borba za Bosnu i Hercegovinu i iz tog razloga sam ja danas došao ovdje“, izjavio je Lendo.

Podsjećamo, ove godine navršava se šest godina od izgradnje i otvorenja “Ljiljana”, spomen-obilježja borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Author

admin