Bogat program manifestacije “Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan”


shadow

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo tokom cijelog ramazana će organizovati niz vjersko-kulturnih sadržaja u okviru manifestacije „Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan”, najavljeno je danas na konferenciji za medije, koja je održana u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Iz Medžlisa su ocijenili da će sve aktivnosti ove manifestacije dati doprinos u kreiranju pozitivne atmosfere u blagoslovljenim danima, te da su, u najširem smislu, festival duhovnosti, dobročinstva i ljubavi.

„Ramazani u Sarajevu su posebni. Usudio bih se reći jedinstveni. Sarajevo je na poseban način stoljećima dočekivalo ovaj veliki mjesec, otvarajući svoja vrata i pokazujući svu svoju dobrotu i univerzalnost. Iako je uvijek lijepo i otvoreno, čini se da Sarajevo u ramazanu postaje još ljepše i otvorenije. Stoga Medžlis Sarajevu iz godine u godinu kontinuirano radi na očuvanju ove važne dimenzije našeg grada, čineći sve što je u našoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji. Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže“, izjavio je na konferenciji glavni imam Medžlis Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić.

On je podsjetio i na vrijednosti ovog odabranog mjeseca.

„Ramazan je mjesec Kur’ana, ali i mjesec kojeg vjernici provode u postu i u dodatnim ibadetima. Ramazan je i mjesec našeg preporoda, duhovne čistote, mjesec međusobne solidarnosti, zapravo mjesec u kojem se vraćamo pravim vrijednostima, svojim porodicama, prijateljima, ljudima u našoj blizini, te na taj način pronalazimo istinsku sreću i blagostanje“, naglasio je, između ostalog, efendija Velić.

Kako je istaknuto na konferenciji, namjera Medžlisa Sarajevo je da se tokom ramazana građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima, ponudi veliki broj vrijednih vjerskih i kulturnih programa, što će doprinijeti unaprijeđenju i obogaćivanju kulturnog života, ali turističke ponude Sarajeva i BiH, te ukupnom razvoju kulturnog života lokalne zajednice i društva.

„Ramazan u Sarajevu je nešto posebno. Ove aktivnosti se uklapaju u naše vizije specifičnog turizma, rado to podržavamo. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge vjerske zajednice da obilježavaju svoje značajne dane. Sarajevo je grad različitosti, grad u srcu Evrope, na to smo ponosni“, izjavio je danas Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.
Neke od aktivnosti koje će biti provedene su zajednički iftari, mukabele, posjete po mahalama, kao i već prepoznatljiva aktivnost „Ramazanske večeri“.

Ove godine „Ramazanske večeri“ će biti realizirane prva tri vikenda: 24., 25., i 30 marta, 1., 7. i 8. aprila, u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Ušešće će uzeti eminentni gosti, koji će tretirati teme duhovnosti u vremenu i prostoru u kojem živimo, kao i kulturne i historijske znamenitosti i posebnosti Sarajeva i BiH.

Svaka večer će biti obogaćena učešćem umjetnika koji njeguju duhovnu muziku. Posebni gosti će biti i učenici sarajevskih gimnazija, koji će imati priliku prezentirati svoj aktivizam i rad, te aktivno sudjelovati u realizaciji aktivnosti. Program će biti prenošen uživo na BHT1, RTV BIR i službenom Facebook profilu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Također, najavljen je i bajramski koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“, koji će prvog dana Bajrama biti održan u dvorani „Mirza Delibašić“ u Skenderiji. Koncert će biti humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva će biti donirana za nastradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Podršku manifestaciji su pružili Media centar Islamske zajednice, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, BHT, Hayat TV, BH Telecom, BH Pošta, Općina Stari Grad i drugi prijatelji.

Author

admin