Osijek – Sutra svečanost polaganja kamena temeljca za Islamski centar


shadow

Svečanost polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Osijeku bit će održana sutra, 8. oktobra, s početkom u 11.00 sati.
Svečanosti će prisustvovati zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Enes Ljevaković, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sisak mr. Senad-ef. Hevešević, predsjednik Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Mendu Imeri, predstavnici vjerskog, političkog i društvenog života Osijeka i drugi gosti.

„Nakon dugogodišnjeg čekanja, napokon smo dočekali dan polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Osijeku. To je rezultat rada, odricanja, svega onoga što su mnogi uložili – vremena, hizmeta, novca“, kazao je za Agenciju MINA glavni imam Hevešević.
Planirano je da temelj i glavni dio budućeg Islamskog centra bude prostor mesdžida. Predviđen je i restoranski dio, kao i multifunkcionalna dvorana za različite vrste obrazovnih, kulturnih i drugih sadržaja.

„Džemat u Osijeku nije toliko brojan, ali nam je potreban novi prostor. Islamski centar će biti mjesto okupljanja, mjesto susreta. Moramo i trebamo istaknuti da od gradskih vlasti pa dalje imamo punu podršku. Konkretnu podršku smo dobili čak i u organizaciji sutrašnje manifestacije“, kazao je Hevešević.

Prema riječima predsjednika IO Medžlisa, ovo će biti i infrastrukturni iskorak koji i Osijek zaslužuje po svom multikulturalnom i multireligijskom određenju.

„Radujemo se i emocije su velike. Ovo je veliki trenutak za nas, za Osijek, Republiku Hrvatsku, cijelu Islamsku zajednicu, ali i sve dobre ljude koji zagovaraju suživot, toleranciju i dijalog. Osječki muslimani ne grade samo džamiju, nego grade centar za sve – centar vjere, kulture, znanja, učenja“, naglasio je predsjednik Imeri.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Osijek pozvali su sve zainteresirane da prisustvuju svečanosti.

Author

admin