Dan Mevluda u subotu 8. oktobra


shadow

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s. u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru, što je prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini ove godine u subotu, 8. oktobra.

Dan mevluda je jedan od najradosnijih događaja za muslimane jer Poslanikovo, a.s. rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

“Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali“, kaže se u Kur’anu Časnom (El- Enbijā’ 107). Poslanik Muhammed, a.s., za sebe je govorio: “Ja sam dova Ibrahimova i radosni navjestitelj Isaov, a.s.” (Hadis)

Poslanikovim, a.s., rođenjem i pojavom, najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, označen je završetak poslaničkog ciklusa.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekog ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti, s obzirom na to da je kao “usvetun hasenetun – divan uzor” iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a.s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe i tako dalje.

Iz poštovanja prema svom voljenom Poslaniku, a.s., muslimani u Bosni i Hercegovini stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a.s.

„Rođenje Božijeg Poslanika, a.s., bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima i savremenicima koji su u pobožnim spjevovima – mevludima opisali vrijeme i okolnosti u kojima se rodio i živio Muhammed a.s.“, navodi se u saopćenju Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ), uz čestitku svim vjernicima: Mevlud šerif mubarek oslun!

Author

admin