Ured za društvenu brigu i MIZ Sarajevo – Zajednica nije zaboravila svoje starije članove


shadow

Ured za društvenu brigu pri Upravi za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, danas je povodom Međunarodnog dana starijih osoba posjetio Gerontološki zavod Nedžarići u Sarajevu.

Posjeta je organizirana kao dio projekta pomoći starijim i iznemoglim osobama „Kućna njega” koji se aktivno realizira protekle tri godine.

„Ovaj projekat se prvobitno provodio tokom 2020. godine samo na području muftijstava Sarajevskog i zeničkog, kao pilot-projekat. Tokom 2021. godine realiziran je na četiri, a ove godine smo ga proširili na šest muftijstava“, izjavila je Amela Brdar, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu.

Dodala je da je cilj da ovaj projekat bude implementiran na području svih muftijstava u Bosni i Hercegovini.

„Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. oktobra, mi smo došli ovdje da posjetimo korisnike Gerontološkog centra kako bi im pokazali da nisu sami i da ih Zajednica nije zaboravila“, istakla je Brdar.

Korisnicima su uručeni simbolični pokloni a održan je i prigodan program kako bi im Međunarodni dan starijih osoba učinili radosnijim. U ime Rijaseta posjeti su prisustvovale Emina Bešlija i Amela Brdar, stručne saradnice Ureda za društvenu brigu, Ferid Ganić kordinator sektora društvene brige MIZ Sarajevo kao i članovi tima društvene brige za starije osobe, Salih-ef. Meštrovac, Senida Balić i Enisa Meštrovac.

U svom obraćanju Ganić je korisnicima Gerontološkog centra najavio početak manifestacije “Selam Ya Resulallah” i poručio im da će se ovakve posjete nastaviti održavati.

„Svima nama ste vi emanet i naša je odgovornost i obaveza da se o vama brinemo. Zahvaljujem osoblju ovog centra koji se zaista trude da uljepšaju i olakšaju boravak korisnicima i učine ih zadovoljnim. Mi ćemo, ako Bog da, u skladu sa mogućnostima nastaviti sa ovakvim druženjima i pomagati starijim članovima zajednice“, rekao je Ganić.

Koliko korisnicima znače posjete istakla je Nada Paloš, podsjetivši da je pandemija ostavila traga.

„Ove posjete nama puno znače. Korona nas je vratila skroz unazad, tek sada se počelo ponovo odvijati. Uvijek smo imali puno posjeta, djeca su nam dolazila, a sada se sve to, hvala Bogu, vraća pa se nadamo da će biti sve u redu“, ističe ova korisnica Centra.

Dodala je da je zadovoljna boravkom u Centru i da je tu već jedanaest godina, jer želi rasteretiti svoju djecu.

„Ova posjeta nam puno znači, jer dugo vremena je bilo sve monotono zbog korone, lijepo je što ste došli, razgalili ste nam dušu, hvala vam puno na posjeti“, rekao je Mugdin Bešić.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Author

admin