Udruženje ilmijje obilježava 110. godišnjicu


shadow

Mi, imami ovog vremena, kroz Udruženje ilmijje radimo na projektima koji će dati doprinos Islamskoj zajednici i društvu u cjelini, nadajući se da će naša djela pamtiti, kao što mi pamtimo djela imama prije nas – izjavio je za Agenciju MINA Nesib Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom 110. godišnjice ovog udruženja.

Udruženje ilmijje 27. septembra obilježit će godišnjicu, a kako je kazao Hadžić, mali je broj udruženja koja se mogu pohvaliti ovakvim jubilejom i neprekidnim radom.

„U 110 godina Ilmijja je prolazila kroz različite, teške i manje teške periode, ali je uvijek, u manjem ili većem kapacitetu, djelovala na cijelom teritoriju, ili bar određenim regijama naše zemlje. Ova generacija imama je sigurno ponosna na prve, i sve ostale generacije imama, i na činjenicu da čuvaju tradiciju velikih alima, imama i muallima, njihova dostignuća i projekte“, naglasio je Hadžić.

Poseban događaj u okviru obilježavanja godišnjice bit će premijera “Poeme o bosanskom bijelom šehidu”, čiji je pokrovitelj reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

„To je projekat na kojem radimo dvije godine. Mislim da će ostaviti trajni trag u kulturi sjećanja na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te najbolje što je ovaj narod dao za slobodu, svoju domovinu i očuvanje muslimanskog mileta na prostoru na kojem pokušava zatrti“, poručio je predsjednik Hadžić.

U okviru obilježavanja 110. godišnjice Udruženja ilmijje također će biti proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, pred Spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese.

Hadžić je, između ostalog, naglasio da Udruženje ilmijje posljednjih nekoliko godina provodi aktivnosti na afirmaciji imama.

„Nastojali smo ukazati na značaj imama u društvu, u mirnim i u tegobnim vremenima. Kroz različite edukativne programe radili smo na osposobljavanju imama za nove izazove, te smo razvijali vještine potrebne za imamski poziv u ovom vremenu i na ovom prostoru. Ostali smo prepoznatljivi po kvalitetnom izdavaštvu, formirali smo bazu podataka o imamima na osnovu kojih pokrećemo i određene aktivnosti na poboljšanju statusa imama“, kazao je Hadžić o aktivnostima Udruženja.

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegoviniosnovano je 28. septembra 1912. godine i okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta.

Author

admin