Islamski centar Osijek – Svečanost polaganja kamena temeljca 8. oktobra


shadow

Svečanost polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Osijeku bit će održana 8. oktobra 2022. godine, s početkom u 11.00 sati.

Izgradnja Islamskog centra dugogodišnja je želja džematlija Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Osijek, koja u ovom gradu organizirano radi i djeluje od 1927. godine, od kada i potječu prva spominjanja planova za izgradnju džamije na ovom području.
Zemljište na kojem se planira izgradnja Islamskog centra kupljeno je 2005. godine, a punih 17 godina kasnije, muslimanke i muslimani osječkog kraja dočekali su radost početka radova na izgradnji Islamskog centra.

„Ovo je dugoočekivani i povijesni korak u ostvarenju sna. Generacije su ovo sanjale i vrijedno radile na ovom putu, a Božjom odredbom ovoj je generaciji omogućeno da krene u ostvarenje ovog cilja“, izjavio je za Agenciju MINA glavni imam MIZ Osijek Senad-ef. Hevešević.

Kako je naglasio, ovo će biti i infrastrukturni iskorak koji i grad Osijek, kao i regija Slavonija, zaslužuju po svom multikulturalnom i multireligijskom određenju.

„Arhitektonski, ovo će biti dodatna vrijednost u gradu Osijeku uz jedan reprezentativni objekt koji će služiti svim građankama i građanima Osijeka i šire okolice. Prva pozivnica na svečanost polaganja kamena temeljca uručena je nadbiskupu đakovačko-osječkom Đuri Hraniću, koji je dao punu podršku ovom projektu“, istaknuo je efendija Hevešević.

Planirano je da temelj i glavni dio budućeg Islamskog centra bude prostor mesdžida. Predviđen je i restoranski dio, kao i multufunkcionalna dvorana za različite vrste obrazovnih, kulturnih i drugih sadržaja.

Posebnu atrakciju i ugodno mjesto za druženje nudit će svojevrsni unutarnji harem koji će, u formi trga, spajati sve elemente koji će činiti ovaj centar.

Author

admin