Zagreb – Završeno 8. međunarodno takmičenje u Islamskoj vjeronauci


shadow

U Velikoj dvorani Islamskog centra Zagreb sinoć je završeno 8. međunarodno natjecanje u Islamskoj vjeronauci za učenike završnih razreda osnovnih škola.

Mladi predstavnici Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije pokazali su zavidno znanje iz Islamske vjeronauke, ali i općeg znanja, odgovarajući na pitanja inspirirana naučno-istraživačkim, edukativnim i izložbenim projektom „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“.

Takmičenju su prisustvovali predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović, direktor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi Arslani, imami, mualime, roditelji takmičara i brojni gosti.

Iza organizacije cijelog projekta je Emina Mešić, vjersko prosvjetna referentica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

„Možda je jedan od najljepših događaja ovih dana je upravo ovo natjecanje, zato što su njegovi akteri djeca, a djeca su najljepši ukras svakog događaja. Po našim propozicijama, na natjecanje dolaze oni koji su prethodno prošli sva druga natjecanja-školska, županijska, državna pa su sad na međunarodnom natjecanju. Osim natjecanja, bitno nam je i da se djeca druže i ponesu najljepše uspomene. Djeca koja su došla u Zagreb su posjetila Islamsku gimnaziju, obišla gradsku jezgru i Zološki vrt i imala priliku da se druže sa vršnjacima iz Zagreba“, kazala je Mešić.

Takmičarski program je vodila vjeroučiteljica Edina Bešić a pitanja je pripremio prof.dr. Nezir Halilović, voditelj Odjela za vjeronauku u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

„Sama činjenica da postoji školsko, općinsko, regionalno i, naposljetku, državno takmičenje, govori nam da svako od nas ima stepene ili nivoe. Znamo da džennet ima više stepeni i djeca se na ovaj način uvježbavaju da se kreću ka onim najvišim. Samim tim, međunarodno takmičenje je završni stepen. Želimo da se djeca na ovaj način upoznaju sa svojim vršnjacima i pokažu šta su sve naučili od vjeronaučnih sadržaja. Nadam se da će nam se u narednom periodu pridružiti Makedonija, koja ima Vjeronauku samo u šestom razredu osnovne škole, i Bugarska, koja koristi udžbenike Islamske zajednice u BiH na bugarskom jeziku. Vjerovatno ćemo se tada koristiti engleskim jezikom kako bismo olakšali svim učesnicima“, kazao je Halilović.

U prvom dijelu natjecanja najbolji je bio Taha Žgalj iz Bosne i Hercegovine.

„Pred takmičenje uvijek ima malo treme, ali to je dobro. Zadovoljan sam što se sve okončalo ovako i što sam osvojio prvo mjesto, hvala Allahu, dž.š. Najbitnije u svemu ovome je što sam stekao nove prijatelje i nova iskustva“, kazao je Taha.

Drugo mjesto je, također, zauzela natjecateljica iz Bosne i Hercegovine, Anisa Selimović, dok je trećeplasirana bila natjecateljica iz Srbije Aiša Gojak.

„Jako su mi lijepi utisci sa takmičenja. Upoznala sam dosta drugarica i drugara. Prvi put sam u Zagrebu i jako mi se sviđa ovaj grad. Lijepo mi je bilo i tokom takmičenja, jer sam stekla nova iskustva“, kazala je Aiša.

Nakon formalnog dijela takmičenja uslijedio je revijalni dio u kojem su predstavnici četiri zemlje ekipno odmjerili znanje.

U ovom dijelu takmičenja najbolji su bili predstavnici Srbije, a u stopu su ih pratili vršnjaci iz Bosne i Hercegovine. Treće mjesto pripalo je Hrvatskoj, a četvrto Austriji.

Na kraju su podijeljene nagrade i zahvalnice takmičarima i njihovim vjeroučiteljima.

Author

admin