Sisak – Svečano otvorenje Islamskog centra 8. septembra


shadow

Džamija i Islamski kulturni centar u Sisku, Republika Hrvatska, bit će svečano otvoreni 8. septembra 2022. godine u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Republike Turske.

Svečanosti će prisustvovati reisul-ulema Islamske zajedncie (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. On će na ovom skupu predvoditi delegaciju koju će činiti muftije iz Bosne i Hercegovine i mešihata Islamske zajednice u domovinskim zemljama i dijaspori.

Džamiju će otvoriti turski predsjednik Recep Tayib Erdogan, a osim njega, kako je predviđeno, svečanosti će prisustvovati i predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turske Ali Erbaş, te generalni direktor Turske agencije za razvoj (TIKA) Serkan Kayalar.

Prije početka svečanosti otvorenja džamije u Sisku, predsjednik Erdogan će se u okviru posjete Hrvatskoj sastati s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, u čijem društvu će predsjednik Erdogan doći na svečanost otvorenja u Sisak.

Planirano je da se u okviru prvog dijela svečanosti koji počinje u 11.00 sati prisutnima obrate reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, predsjednik Diyaneta Ali Erbaş, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović, delegacije ministarstava vakufa Katara i Kuvajta, te glavni imam Medžlisa Sisak Alem-ef. Crnkić i predsjednik Medžlisa Sisak Edin Safić.

Također, obratit će se i gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, župan Sisačko-Moslavačke županije Ivan Celjak, te biskup sisački monsinjor dr. Vlado Košić.

U drugom dijelu govorit će turski predsjednik Recep Tayib Erdogan, generalni direktor TIKA-e Serkan Kayalar, te najviši predstavnici hrvatske državne vlasti.

Parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar kupljena je 2006. godine, 2014. godine su riješeni imovinsko-pravni odnosi, 2016. godine je dobijena građevinska dozvola, a 2017. godine su počeli građevinski radovi.

„Džamija u Sisku plod je višegeneracijske i višedecenijske želje muslimana ovog područja. Ovo je povijesni trenutak za nas, ali i za Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u cjelini“, izjavio je za Agenciju MINA glavni imam Medžlisa Sisak Alem-ef. Crnkić.
On je podsjetio da će uoči otvorenja, u srijedu 7. septembra, nakon akšam-namaza biti održan mevludski program, te da će u petak, 9. septembra, prvu džumu u novotvorenoj džamiji u Sisku predvoditi muftija Hasanović.

„Organizatori svečanosti otvorenja su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Sisak i TIKA, koja je najviše doprinijela i pomogla u izgradnji džamije i Islamskog centra, stoga je dolazak i otvaranje džamije i Islamskog centra od strane predsjednika Turske Recepa Tayiba Erdogana i izraz zahvalnosti narodu Turske za bratsku podršku“, kazao je Crnkić.

Dodao je da su na svečanost otvorenja džamije najavljeni i organizirani dolasci autobusima vjernika i delegacija iz džemata i medžlisa u Hrvatskoj, te vjernika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Francuske i Luksemburga.

„Organizirali smo i manifestaciju ‘Dani otvorenja Islamskog centra u Sisku’, od 7. do 11. septembra, da ponudimo sadržaje svima koji su s nestrpljenjem iščekivali ovaj trenutak. Osim prigodnog, duhovnog, vjerskog i svečanog dijela programa, željeli smo ponuditi i Dane otvorenih vrata 10. i 11. septembra, prvenstveno namijenjene za građane i građanke Siska, koje pozivamo da nam dođu, razgledaju džamiju, Islamski centar i s nama se druže uz prvu kahvu, čaj i slastice“, kazao je efendija Crnkić.

Ideja o izgradnji džamije u Sisku datira iz 1967. godine, a prvi prostor za potrebe džemata kupljen je 1974. godine u Petrinjskoj ulici, gdje se džematski život odvijao u dvospratnoj kući preuređenoj za potrebe mesdžida, mektepske učionice i sjedište Medžlisa Sisak.

Otvaranjem džamije i Islamskog centra Medžlis Sisak je na raspolaganje dobio kompleks kojeg na 2.500 metara kvadratnih čine molitveni prostor, polivalentna dvorana, prostorije za biblioteku i čitaonicu, restoran, imamski stanovi, apartmani i učionice.

„Džamija i Islamski centar, smješteni na atraktivnoj lokaciji od oko 24.000 kvadratnih metara zaista izgleda dojmljivo i ovo je doprinos nas muslimana arhitekturi i kulturnom naslijeđu Grada Siska“, kazao je efendija Crnkić.

Author

admin