Članovi Udruženja ilmijje i uposlenici Islamske zajednice posjetili spomen-obilježje imamima šehida


shadow

Članovi Udruženja ilmijje i uposlenici Islamske zajednice (IZ) danas su se, u okviru, 22. kulturno-edukativnih i sportskih susreta, okupili ispred Spomen-obilježja imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese.

Ovom prilikom im se obratio predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić, naglasivši kako trebaju biti ponosni na svoje prethodnike, jer je riječ o velikim ljudima koji su vodili narod i nosili teret vremena.

„Spomen-obilježje sadrži imena poginulih imama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je najmanje što smo mogli uraditi za naše šehide. A vas zadužujem da kada dođete u Sarajevo, sa svojim porodicama, sa kolegama, posjetite ovo Spomen-obilježje“, naglasio je Hadžić.

Podsjetio je kako Udruženje ilmijje kontinuirano djeluje u skladu s misijom, te u tom kontekstu posebno izdvojio brigu za statusna pitanja imama, jačanje imamske uloge u društvu i izdavaštvo.

Okupljanju je prisustvovao i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus.

„Mi dugo nismo imali ozbiljnu knjigu o tome šta se desilo muslimanima u vrijeme Drugog svjetskog rata. Sada smo u pozciji da možemo govoriti i komentirati sve najvažnije činjenice o sebi. Osim što govorimo, treba od svih ljudi koji su još u snazi, zabilježiti njihova sjećanja na period koji su prošli. Moramo njegovati kulturu sjećanja“, kazao je muftija Grabus.

Članovi Udruženja ilmijje i uposlenici Islamske zajednice danas su posjetili i mezar rahmetli Alije Izetbegovića, te ovom prilikom predali hatma-dovu.

Author

admin