Iftar reisu-l-uleme za privrednike koji podržavaju Bejtul-mal


shadow

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović večeras je u Sarajevu organizirao iftar za privrednike koji podržavaju Fond Bejtul-mal Islamske zajednice.

Ovom prilikom reisu-l-ulema je gostima zahvalio na dolasku, te je podsjetio na nemjerljivu ulogu privrednika za Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike.

„Izloženi ste velikoj konkurenciji i nadmetanju s velikim koorporacijama izvan naše domovine, a istodobno, s nedovoljnom institucionalnom podrškom države, iz nama svima dobro poznatih razloga. Unatoč svim poteškoćama, vi pokazujete upornost i potencijal da se borite i budete uspješni u svojim poslovima. Mi, građani ove zemlje, trebamo biti ponosni na vas“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Privrednike je podsjetio na postulate kojima bi se trebali voditi u svom poslovanju.

„Podižite svijest uposlenika o radnoj sredini i etici. Tako ćemo svi doprinijeti pravednijem društvu u kojem živimo. Motivirajte zaposlene da se usavršavaju u poslovima koje obavljaju, istovremeno pazite na njihova prava i poštujte njihov ljudski lik i dostojanstvo. Pomažite jedni druge i nemojte zavidjeti jedni drugima. Nemojte očajavati kada naiđu teška vremena ili kad se neko od vas pojedinačno suoči sa teškoćama u poslovanju. Pored svih poslovnih poteza koje vi poduzimate nikada ne zaboravite da se iskreno obradujete i obratite Allahu dž.š. da vam pomogne, ključevi i riznice su kod Njega“, naglasio je reisu-l-ulema.
Islamska zajednica je zadovoljna podrškom koju joj pružaju privrednici, kazao je reisu-l-ulema, naglasivši da izdvajanjem zekata Zajednica svakim danom postaje sve jača. 

„S velikom odgovornošću nastojimo da ispunimo misiju za koju smo zaduženi – organizirajući vjerski život na najoptimalniji način, brinući se o odgoju i obrazovanju naših mladih naraštaja, pomažući socijalno ugrožene što više možemo. Razvijamo infrastrukturu Islamske zajednice, kako bismo mogli odgovoriti zahtjevima vremena u kojem se nalazimo“, istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.
Ovom prilikom privrednicima je predstavljen projekat velike izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ, s ciljem da se muslimani u BiH predstave prvo sebi, a potom cijeloj regiji i Evropi, u svim aspektima naše kulture i tradicije.

Ovim povodom Uprava za obrazovanje i nauku uputila je i poziv vlasnicima privatnih kolekcija za prijavu informacija i eventualno ustupanje predmeta iz privatnih kolekcija radi izlaganja u ovoj izložbi.

Author

admin