Hafiz Bugari – Noć Lejletul-kadr je neopisiv dar ljudima


shadow

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježavaju noć Lejletul-kadr, najodabraniju noć u godini, koja je, prema islamskom učenju, vrednija od hiljadu mjeseci.

U ovoj noći počelo je objavljivanje Kur’ana poslaniku Muhamedu, a.s, a kako je istakao hafiz Sulejman Bugari za RTV BIR, ona je „neopisiv dar svim ljudima“.

„Allah Uzvišeni je u suri Kadr detaljno opisao tu noć, koliko je važna i šta se u njoj dešava. Gospodar kaže: Uistinu, Mi smo ga objavili u noći Kadra. A znaš li ti šta je noć Kadra? Noć Kadra je vrednija od hiljadu mjeseci, noć u kojoj se bezbroj meleka spušta, zajedno s njima i ruh/duh/dah. Ona je kao takva mir, spas za svakoga, sve dok ne osvane“, kazao je hafiz Bugari.

Kako je objasnio hafiz Bugari, sura Kadr nas podsjeća na neopisivu noć koja je data kao blagodat svakom čovjeku ponaosob, kao jedinstvena prilika da se dođe do svoje originalnosti.

„Šta znači doći do svoje originalnosti? To znači da čovjek treba da teži da spozna sebe, da spozna svoju ulogu i zadaću koju je dobio od Gospodara“, naveo je hafiz Bugari.

Naglasio je da je Noć kadra počašćena da se u njoj spusti Božija riječ.

„Ta čast je ponuđena svakom čovjeku, da je doživi, da ostvari svoju originalnost. Da bismo mogli osjetiti snagu, nur te noći, jedan od uslova je naša potpuna posvećenost Božijoj riječi. Onoliko koliko mi bićem pristupimo Kur’anu, koliko se s njim družimo, toliko će nam ta noć otvoriti i pokazati“, istaknuo je hafiz Bugari.

Kako je naveo, u noći Kadra najbolje je učiti dovu: „Allahu, Ti si onaj koji prelazi preko slabosti naših, Ti si onaj koji je plemenit i Ti si onaj koji voli da prašta, pa Te molim oprosti nam.“

„U ovoj dovi je sastavljeno sve ono što se traži od vjernika tokom cijelog života, da se okiti s ove tri osobine, da bi mogao da doživi noć Kadra, slast vjerovanja, ljepotu imana, ljepotu bratstva, ljubavi i razumijevanja. Da li mi prelazimo preko slabosti jedni drugih, ili volimo da pamtimo? Jesmo li plemeniti jedni prema drugima, a imamo Plemenitog? Volimo li mi da praštamo jedni drugima? Apsurd je da imamo Gospodara koji prelazi preko slabosti, a mi da pamtimo. Apsurd je da nismo plemeniti, da ne razumijemo ljude. Apsurd je da od Allaha tražimo oprost, a da mi ne opraštamo. Okitimo se ovim osobinama u ovoj noći, ne bi li nas Allah počastio da budemo od onih koji kažu ‘Blago onome kome je noć Kadra svaka noć’“, poručio je hafiz Sulejman Bugari.

U povodu nastupanja mubarek noći Lejletul-kadr Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira centralnu svečanost prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Ovom prilikom vaz će kazivati reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Program počinje u 20.45 sati, s direktnim prenosom na BHT i BIR televiziji.

Author

admin